Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Županija je lani u predškolsku infrastrukturu uložila 3,5 milijuna kuna

Najbolji po izdvajanjima za vrtiće

Foto: novagra.hr
Od 2012. do 2018. u županiji je broj upisanih vrtićanaca porastao za 60 posto

Predškolski odgoj nije u nadležnosti županija, no one sudjeluju u sufinanciranju u poboljšanjima infrastrukture ili kvalitete rada dječjih vrtića. U 2019., uspoređujući proračune, broj stanovnika i sredstva izdvojena za vrtiće, na prvom mjestu bila je Brodsko-posavska županija s 3,5 milijuna kuna, zatim Dubrovačko-neretvanska župnija s 3,1 milijun kuna, Splitsko-dalmatinska s 4,3 milijuna kuna, Krapinsko-zagorska s 1,7 milijun kuna i Međimurska županija s 1,02 milijuna kuna.

NA LOKACIJI OBJEKTA U CRNICI Počinju radovi na izgradnji novog dječjeg vrtića u Šibeniku

Podržali projekt

Brodsko-posavska županija prošle godine za vrtiće je iz proračuna izdvojila 0,39 posto sredstava, Dubrovačko-neretvanska 0,36, Splitsko-dalmatinska 0,27, Krapinsko-zagorska 0,20, a Međimurska županija 0,14 posto.

Jedan od kapitalnih projekata u predškolskom odgoju na području Brodsko-posavske županije u protekloj godini bilo je otvorenje područnog dječjeg vrtića “Čarobni svijet” u kolovozu. Županijska uprava darovala je općini Rešetari objekt stare škole u Adžamovcima te je zgrada adaptirana uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku. Objekt koji je dugo nagrizao zub vremena obnovljen je i pretvoren u novi dječji vrtić, što je od velikog značaja uzme li se u obzir porast broja djece u ovoj općini.

– Brodsko-posavska županija osnivač je svih osnovnih škola, pa je tako i ova stara školska zgrada na neki način bila u vlasništvu županije, odnosno škole u Adžamovcima. Na meni kao županu i mojim suradnicima bilo je da podržimo taj dobar projekt – rekao je tada župan Danijel Marušić.

Objekt je u cijelosti financiran europskim novcem Prigradsko naselje Starigrad dobilo novi dječji vrtić “Jabučica” za 60 mališana

Od 2012. do 2018., prema analizi UNICEF-a, u Brodsko-posavskoj županiji obuhvaćenost mališana u dječjim vrtićima porasla je sa 16,2 na 30,3 posto, a broj upisanih vrtićanaca porastao je za 60 posto.

Najveći porast

Zahvaljujući mjerama u sklopu Programa ruralnog razvoja u Brodsko-posavskoj županiji je s Ministarstvom poljoprivrede ugovoreno 12 projekata vrijednih 57,6 milijuna kuna. U odnosu na 2018. najveći porast izdvojenih sredstava za predškolski odgoj imala je Brodsko-posavska županija, 3,2 milijuna kuna, Splitsko-dalmatinska 3,1 milijun kuna više sredstava iz proračuna, Dubrovačko-neretvanska 3 milijuna kuna, Međimurska županija 601.000 i Istarska županija 83,5 tisuća kuna više za vrtiće.