Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Akcija “Mjesec obitelji u Gradu Solinu” dobitnik Povelje za Naj-akciju 2018. godine

Najmlađi pokazali humanost, darovali svoje slikovnice i igračke

Mladi iz Solina pokazali veliko srce
1/8
Foto: Grad Solin
Sve prikupljeno donirano je pedijatrijskoj ordinaciji za razbibrigu u čekaonici

Ovogodišnja akcija ”Mjesec obitelji u Gradu Solinu” jedna je od najbolje ocijenjenih akcija od ukupno 52 zaprimljene na državnoj razini. Skupština akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” održana je u Zagrebu iz kojeg su se Solinjani vratili s osvojenom poveljom.

preventivna akcija I Solin se pridružio kampanji "Żeliš li se mijenjati za mjesto?"

– Grad Solin status Grada - prijatelja djece stekao je 2015. godine i otada vodi osobitu brigu o svojim najmlađim sugrađanima pod geslom “Djeca su naša budućnost, ali i sadašnjost” – kazala je Radojka Bućan, koordinatorica projekta Grad Solin prijatelj djece i voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Grada Solina.

Dobitnici brojnih nagrada

Solin je i prije nagrađivan za svoj rad. Dobitnik je raznih povelja i pohvala: od akcije provedene u osnovnim školama i vrtićima “Da sam ja gradonačelnik”, preko povelje iz 2016. godine za sudjelovanje djece u projektu EU “Putevima baštine”, a 2017. godine pohvaljen je za Naj-akciju “Solinska Rika” kao i za rad Dječjeg gradskog vijeća i to u projektu “Mobitel ostavi, djetinjstvo ne izostavi”, a riječ je o projektu čija je ideja povratak starim zaboravljenim igrama.

Foto: Mirko Cvjetko

Dječje gradsko vijeće vrlo je aktivno u povezivanju i s drugim gradovima.

– Stečenu titulu Grada prijatelja djece kao prestižnu titulu dodjeljuju uz Savez društava “Naša Djeca” Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, Ured UNICEF-a, Udruga gradova i Udruga općina i koordinatora iz gradova i općina, a sve na temelju izvještaja Prosudbene komisije i provedene rasprave kojim se ustanovilo da je Grad Solin uspješno ostvario programske zahtjeve i propozicije – kazuje Bućan.

25. Interstas Grad Solin i ove godine bilježi izvrsne turističke rezultate Jubilarni 25. Interstas u Solinu

No titula nije kraj puta, Grad kontinuirano treba raditi na aktivnostima za dobrobit djece te stalno potvrđivati svoj rad, što je Solin nizom odluka i akcija i ove godine potvrdio. Grad Solin redovito sudjeluje na Susretima Gradova prijatelja djece s ciljem međusobnog povezivanja, razmjene iskustava i primjera dobre prakse.
U sklopu akcije Mjesec obitelji provedene su razne radionice, predavanja i aktivnosti uz sudjelovanje volontera iz solinskih udruga, djece i roditelja. U radionicama za roditelje i djecu pažnja se usmjerila na kreativnost kod mladih te metode nenasilnog rješavanja konfliktnih situacija.

– Roditelji su dobili korisne savjete kako motivirati djecu na učenje i unaprijediti komunikaciju s djecom s ciljem boljeg razumijevanja. Na predavanjima logopeda roditelji su mogli dobiti brojne odgovore na svoja pitanja. Kao i na predavanju o ovisnosti o opojnim drogama do ovisnosti o modernim tehnologijama – govori Bućan.

Kupljen i klima-uređaj

Naglašava kako je cilj akcije postignut, a to je privući što više aktera, odnosno udruga s područja Grada Solina koje rade s djecom.

Foto: Grad Solin

Srce ovogodišnje akcije jest uspješno provedena humanitarna akcija Dječjeg gradskog vijeća Grada Solina i osnovnih škola. Riječ je o humanitarnoj akciji prikupljanja slikovnica i igračaka solinskih osmoškolaca. Solinski su učenici svoje slikovnice ili igračke koje su “prerasli” donirali pedijatrijskoj ordinaciji gdje su ponovo oživjele u rukama solinskih mališana i učinile boravak u čekaonici pedijatrijske ordinacije zanimljivijim i bezbolnijim. Kupljen je i klima-uređaj za potrebe ordinacije, a postavljene su police za igračke i slikovnice. U opremanju i uređenju pedijatrijske ordinacije sudjelovali su roditelji, udruge i sami mali vijećnici.

– Grad Solin kao Grad - prijatelj djece i kao “najmlađi” grad u RH nastavlja i dalje sa svojim radom na što ugodnijem življenju i odrastanju! – poručuje Bućan. 

U zaseoku Ninčevići otvorena nova OŠ Kralja Zvonimira naselje Ninčevići U Solinu otvorena novoizgrađena osnovna škola Regionalni dani EU fondova u Solinu Održani “Regionalni dani EU fondova” Ninčević: Solin je prepoznat kao grad koji privlači novac iz EU