Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
3. rujna počinje nastava u Osnovnoj školi “Zorka Sever” u Popovači

Najmodernija škola u Hrvatskoj otvara vrata

Gradnja Osnovne škole "Zorka Sever" trajala je pet godina
1/19
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Sagrađena je i velika sportska dvorana koju će moći koristiti i udruge te sportski klubovi

Nakon godina izgradnje Osnovna škola “Zorka Sever” u Popovači 3. rujna primit će učenike. Školu će pohađati ukupno 505 učenika, uključujući i one u Područnim školama Donja i Gornja Gračenica, Voloder i Osekovo koje će od sada potpadati pod ovu ustanovu. Nastava će se izvoditi u jednoj smjeni. Nema sumnje kako je riječ o najmodernijoj obrazovnoj ustanovi u Sisačko-moslavačkoj županiji, a vjerojatno ovog trena i u cijeloj Hrvatskoj.

Zagorje ABECEDA prirode Zagorje abeceda prirode Malo drugačija škola: Staza kroz krošnje, hologrami, učionica na otvorenom

– Sve su učionice opremljene najmodernijom tehnologijom, sve imaju pametne ploče. Svaki nastavnik ima prostran kabinet za pripremu, kuhinja je najmodernija, sustavi ventilacije i hlađenja također. Škola ima dvije dvorane od kojih je jedna multifunkcionalna i koju će koristiti i sve gradske udruge jer je takav objekt bio nužan Popovači – kazuje dožupan sisačko-moslavački Roman Rosavec.

Do 20 učenika po odjeljenju

Profitirat će i same područne škole jer će se u kuhinji sada i za njih pripremati topli obroci.

– Siguran sam da će svi roditelji kad dovedu svoje dijete prvi puta u ovu školu ili dođu na roditeljski sastanak vidjeti koliko je tu bilo posla i kakav smo kapitalan objekt dobili – dodaje Rosavec.

Formirani su optimalni razredni odjeli te će biti i potrebe za novim nastavničkim kadrom.

Nova škola u Popovači Nova škola u Popovači pred otvorenjem Dio djece od jeseni u novim školskim klupama

– Radit će se po odjeljenjima koja će uglavnom imati do 20 učenika, to je onaj standard kojem se teži, kako bi se znanje lakše prenosilo. Povući ćemo postojeće nastavničko i tehničko te administrativno osoblje iz škola čije učenike preuzimamo, no kako imamo i pojačanje razrednih odjela u višim razredima, trebat ćemo i nove profesore koje ćemo zapošljavati – napominje dožupan.

Škola ima 20 učionica i praktikuma te 10 kabineta, kapacitiranih za 500 učenika u jednoj smjeni.

Škola se, sa svim pratećim prostorima, prostire na 4377 m², dok sportska dvorana ima 2892 m². U sklopu sportske dvorane je izgrađeno i fiksno gledalište s 500 mjesta. Uz dvije dvorane, budućim učenicima škole na raspolaganju su i prostrani vanjski sportski tereni, među kojima su i atletski za 11 sportova, teren s umjetnom travom, zemljani teren...

Dugoročni kredit

Izgradnja je koštala 65 milijuna kuna, od kojih je osam milijuna kuna koštalo opremanje objekta i sportske dvorane. Županija snosi 56 milijuna kuna troška, koji su plaćeni iz dugoročnog namjenskog kredita dok Grad Popovača, za dogradnju i opremanje dvorane plaća devet milijuna kuna.

Prekategorizacija ceste Prekategorizacija Rasteretiti cestu 3124 od Popovače do Novske vrtić EU fondovi Gradu Popovači odobreno 6,7 milijuna kuna za novi dječji vrtić