Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Otvorena potpuno rekonstruirana zgrada Dječjeg vrtića “Maslačak” u Belišću

Nakon 30 godina novi krov, stolarija, izolacija, podovi...

Novouređeni vrtić u Belišću
1/4
Foto: Grad Belišće/Ilustracija
Radovi su stajali 7 milijuna kuna, a očekuje se ušteda energije veća od 78%

– Odgoj je najbolje nasljeđe - poručio je Zdenko Glasovac, ravnatelj Dječjeg vrtića “Maslačak” u Belišću na otvorenju obnovljene vrtićke zgrade. Vrijednost projekta energetske obnove zgrade vrtića iznosila je gotovo 7 milijuna kuna s PDV-om, a radovi su sufinancirani novcem iz fondova EU, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Osječko-baranjske županije i proračuna Grada Belišća.

Foto: Grad Belišće

veliki kulturni projekt Prvi tamburaški festival u Belišću - platforma za čuvanje tradicije

Solarna elektrana

Izmijenjeno je krovište, stara stolarija zamijenjena je energetski učinkovitijom, postavljena je nova elektroinstalacijska mreža, kao i izolacija na vanjskoj ovojnici zida, a ugrađen je i novi sustav centralnog grijanja. U sklopu projekta R-SOL-E, financiranog programom prekogranične suradnje Interreg-IPA CBC Croatia-Serbia, postavljena je solarna elektrana na južnoj strani krovne konstrukcije, čime će se ostvariti dodatna energetska ušteda veća od 78 posto. Usto, uređena je i kanalizacijska mreža, postavljene su nove vodovodne instalacije i uređeni su sanitarni čvorovi, postavljena je nova oprema te su obnovljeni podovi. Ti poslovi, pak, nisu dio projekta energetske obnove vrtića.

Dječji vrtić “Maslačak” otvoren je 1942., a posljednja rekonstrukcija na zgradi, nakon dogradnje 1972., rađena je 1983. i 1987., kada je podignut kat. Ravnatelj Glasovac poručio je da je prostor, obnovljen nakon 30 godina, vrlo važan za kvalitetan i ugodniji rad s djecom.

Foto: Grad Belišće

Gradonačelnik Dinko Burić istaknuo je važnost zajedništva u tako velikim projektima.

– Sretni smo, ponosni i iznad svega zahvalni svima onima koji su omogućili temeljitu rekonstrukciju našeg vrtića. Investicija je vrijedna gotovo 7 milijuna kuna. Posebnu zahvalu upućujemo Osječko-baranjskoj županiji, koja je prepoznala važnost ovog projekta i uključila se velikim sredstvima, a riječ je o 700.000 kuna. Najveći dio sredstava osigurali smo iz gradskog proračuna, ali uvjereni smo da je svaka uložena lipa u ovaj dječji vrtić vrijedna toga – rekao je gradonačelnik.

Velika priznanja Ovaj grad je među prvih 10 hrvatskih gradova po rastu zaposlenosti

Ključno je zajedništvo

Župan Ivan Anušić poručio je da se ulaganjem u vrtiće i djecu ulaže u budućnost svoga mjesta, grada i županije. Pozvao je i ostale gradonačelnike i načelnike da iskoriste projekte koje Županija raspisuje i pozvao ih da se prijave za gradnju novih vrtića.

– Ključna je riječ “mi”. Zajedničkim nastupom, trudom, energijom i financijama možemo napraviti jako puno. Iako Županija nema obvezu sudjelovati u organizaciji infrastrukture, gradnji i održavanju dječjih vrtića, kada smo prije godinu dana razgovarali o problemu belišćanskog vrtića, složili smo se da zajednički krenemo u projekt – rekao je župan te dodao kako nam predstoji puno projekata – projekata  za budućnost.

Križevi krajputaši Kraj restauracije Novo ruho “križeva krajputaša” u Bistrincima, koji su iz 19. stoljeća Belišćanska zlatna jesen Šesta kulturno-turistička manifestacija "Belišćanska zlatna jesen" Zlatovez 22 nacionalne kulture uz raskoš mirisa i okusa iz kotlića