Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Šesta kulturno-turistička manifestacija "Belišćanska zlatna jesen"

Zlatovez 22 nacionalne kulture uz raskoš mirisa i okusa iz kotlića

Belišćanska zlatna jesen
1/2
Foto: Grad Belišće
– Naše je bogatstvo što ovdje, uz većinsko hrvatsko stanovništvo, žive i pripadnici 21 nacionalne zajednice – poručio je gradonačelnik Burić

Miris pekmeza od šljiva širio se iz kotla. Tko god je htio, mogao je zagrabiti žlicu pekmeza koji su, po starinskom receptu, kuhale članice udruge Matice umirovljenika grada Belišća. Pekmezijadom u srcu Belišća otvorena je u petak 14. rujna "Belišćanska zlatna jesen".

Belišće Dani srpske kulture “Poruke dobra treba pretvarati u djela”

Ta kulturno-turistička manifestacija, šesta zaredom, ujedinila je gastronomiju, likovnost i folklor. Brojni slikari iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Mađarske okupili su se tako na dvodnevnoj Međunarodnoj likovnoj koloniji “Panon Belišće 2018.”

Slike s motivima Belišća

Organizirali su ju Likovna udruga "Bel-Art" i TZ grada Belišća, pod pokroviteljstvom Grada Belišća i Osječko-baranjske županije. Nastalo je tridesetak slika, a autori su inspiraciju pronašli u motivima Belišća i Panonije. Osim umjetnika iz Belišća, svoj stvaralački doprinos koloniji dali su i oni iz Donjeg Miholjca, Čepina, Osijeka, Kotline, Nove Gradiške, zatim članovi Cro-Art Subotica, mađarskog Pannon Dušnok, zatim gosti iz crnogorskog Mojkovca i makedonskog Radoviša.

Belišćanska zlatna jesen Zlatna jesen Pekmezijada, kuhanje čobanca, mimohod folkloraša...

Nadalje, 55 majstora kotlića natjecalo se na 4. Državnom natjecanju u kuhanju čobanca. Dok se meso krčkalo, nastupili su tamburaški sastavi “Traženi” i “Veritas” te KUD Šokadija Bocanjevci. Najbolji čobanac skuhao je Berislav Franjić iz Bizovca, drugo je mjesto osvojio Gordan Soldo, a treće Perica Borić.

Mimohod folkloraša

Šećer na kraju bio je mimohod kulturno-umjetničkih društava, svečanih zaprega i jahača te Međunarodna smotra folklora na kojoj je nastupilo 14 KUD-ova iz šest država - Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Mađarske.

– Upravo to bogatstvo koje imaju rijetke sredine, kao naš mali gradić Belišće, da uz većinsko hrvatsko stanovništvo ovdje žive i pripadnici još 21 nacionalne zajednice, razlog je što mi volimo nazivati naš grad Belišće zlatovezom 22 nacionalne kulture – poručio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić. Uživalo se u prikazu folklornog bogatstva osam nacionalnih kultura – uz KUD-ove koji njeguju hrvatsku tradiciju, nastupili su slovačko i romsko društvo iz Hrvatske, te gosti iz Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Mađarske.

– Veliku pažnju poklanjamo čovjeku kao pojedincu. Uvijek ističemo: dokle god u nekoj sredini živi i jedan pripadnik neke nacionalne zajednice, zavređuje poštovanje on kao pojedinac, a onda i nacionalna zajednica kojoj pripada – kazao je gradonačelnik Burić.

Križevi krajputaši Kraj restauracije Novo ruho “križeva krajputaša” u Bistrincima, koji su iz 19. stoljeća Radno ljeto u prigradskim naseljima Prigradska naselja Obnavlja se zgrada NK Hrvatski sokol u Bocanjevcima za 600.000 kuna