Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Na zahtjev županije

Nakon 50 godina prva nova dionica pruge, vožnja do Nove godine besplatna

Foto: Damir Špehar/PIXSELL/Ilustracija
Pruga Sv. Ivan Žabno – Gradec duga je nešto više od 12 kilometara, a gradnja je stajala 240 milijuna kuna, pri čemu je 85 posto troškova pokriveno iz fondova EU

Zahvaljujući suradnji Bjelovarsko-bilogorske županije i HŽ Putničkog prijevoza, putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba preko dionice nove pruge Sveti Ivan Žabno – Gradec od 15. prosinca do kraja godine bit će besplatno te će se tako proslaviti otvorenje nove dionice pruge u Hrvatskoj, prve nakon više od 50 godina.

Damir Bajs veći je od ovogodišnjega 50 posto Zbog gradnje bolnice i mnogih projekata, proračun županije 1,12 milijarda kuna

Ugovor o sufinanciranju prijevoza potpisali su bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić, a omjer sufinanciranja željezničke karte je pola-pola te se odnosi na sve putnike koji će na putovanje do Zagreba krenuti s bjelovarskog kolodvora novom prugom Sveti Ivan Žabno – Gradec.

- Prije 20 godina županija je pokrenula aktivnosti koje su napokon došle do kraja. Pruga Sv. Ivan Žabno – Gradec jedan je od najvrjednijih projekta EU u ovom dijelu Hrvatske, a omogućit će da Bjelovar praktički ima prigradski prijevoz do Zagreba - istaknuo je Bajs.

Kako je dodao, to je pruga koja Bjelovarsko-bilogorsku županiju izvlači iz prometne izoliranosti.

- Vesele me i novi vlakovi koji će putnicima pružiti dodatnu kvalitetu putovanja - istaknuo je Bajs.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić objasnio je da će cijena karte od iduće godine, kad se počne naplaćivati, biti od deset do 25 posto niža od sadašnje jer se putovanje od Bjelovara do Zagreba skraćuje za 15-ak kilometara.

Velik interes za županijske poticajne mjere u zdravstvu Cilj postignut - potpisana 94 ugovora s liječnicima i medicinskim osobljem

- Vjerujem da će nova pruga puno značiti za Bjelovarsko-bilogorsku, ali i Koprivničko-križevačku i Zagrebačku županiju. Vrijeme putovanja do Zagreba smanjuje se na sat i 11 minuta, a kada se završi izgradnja drugog kolosijeka na pruzi Dugo Selo – Križevci, smanjit će se na 50 minuta - istaknuo je Ukić i dodao da će novom prugom Zagreb – Bjelovar prometovati sedam linija, a Bjelovar – Zagreb pet.

- Postojeći vlakovi bit će klimatizirani, a uvodimo i jedan nagibni vlak i putnici će svakako osjetiti povećanje kvalitete, pogotovo ljeti - rekao je Ukić.

Pruga Sv. Ivan Žabno – Gradec duga je nešto više od 12 kilometara, a gradnja je stajala 240 milijuna kuna, pri čemu je 85 posto troškova pokriveno iz fondova EU.