Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Međimurski župan Matija Posavec o temama iz područja obrazovanja, zdravstva, prometne infrastrukture i turizma

Nakon dobivanja suglasnosti pokrenut će se najveći investicijski val

storyeditor/2024-07-12/MZB.jpg
Ugovor za turizam

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina uručio je županu Matiji Posavcu ugovor za razvoj javne turističke infrastrukture. Međimurska županija je na javnom pozivu prijavila projekt uređenja okoliša Staroga grada u Čakovcu. Projektom će se urediti parkiralište koje je oštećeno tijekom radova na povijesnom kompleksu proteklih godina, a uz dovoljan broj parkirališnih mjesta, na raspolaganju će biti i električna punionica za vozila. Ukupna vrijednost iznosi 145.043 eura, a prijavom na javni poziv Međimurska županija ostvarila je maksimalan iznos podrške od 69.000, dok će razliku od 76.043 eura u jednakom omjeru pokriti Županija i Grad Čakovec. Ugovor je uručen na sastanku članova Vlade RH sa županima.

U pojedinačnim raspravama i izlaganjima župan Matija Posavec osvrnuo se na dinamiku ulaganja u prometnu infrastrukturu, osobito u gradnju cestovnih obilaznica, te početak gradnje obilaznice Čakovec – Varaždin, kao i dinamiku gradnje Regionalnog edukacijsko-rehabilitacijskog centra u Čakovcu. Međimurska županija od svih hrvatskih županija ima najviše riješenih imovinskopravnih predmeta raspolaganja državnom imovinom, čije su stručne službe u samo nekoliko mjeseci riješile više od 50 posto svih preuzetih predmeta. Podsjetio je na važnost bržih izdavanja suglasnosti na glavne projekte gradnje i dogradnje osnovnih i srednjih škola kako bi se oni mogli prijaviti na natječaje za financiranje. U Međimurju riječ je o više od 20 projekata dogradnje škola, gradnje dvije nove škole i pet dvorana. Poslije dobivanja suglasnosti Međimurska županija pokrenut će najveći investicijski ciklus za uvođenje jednosmjenske ili cjelodnevne nastave. Govorio je i o inicijativi Kolegija međimurskih općina i gradova o preuzimanju plaća odgajatelja u vrtićima i rasterećenju roditelja plaćanja dijela cijene vrtića. Spomenuo je potrebu kvalitetnije suradnje s Ministarstvom zdravstva, posebno u kontekstu preuzimanja osnivačkih prava nad općim i županijskim bolnicama. Zatražio je da Ministarstvo izda suglasnost za nastavak ulaganja u zdravstveni sustav, gradnju centra palijativne medicine te dogradnju prostora za laboratorije za vađenje krvi. 

 

storyeditor/2024-07-12/MZa2.jpg Neprofitno poduzeće koje svu dobit ulaže u razvoj poslovanja Humana Nova – jedinstven primjer socijalnog poduzetništva storyeditor/2024-07-05/MZB.jpg ENERGETSKA OBNOVA Za fasadu, krovište, stolariju, instalacije i sanaciju vlage 800.000 € storyeditor/2024-06-28/MZB.jpg Predsjednik Uprave HC-a potpisao ugovor o izgradnji obilaznice Nedelišće – Pušćine Projekt koji se čekalo dvadesetak godina napokon će se realizirati