Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
petrinja

Nakon nekoliko godina obnovljena povijesna zgrada Uglovnica

1/3
Foto: Grad Petrinja
Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović istaknuo je kako pokušavaju u Petrinji vratiti izgled gradskim ulicama, onaakv kakav je bio u prošlosti, a koji je ratom znatno narušen.

Nakon nekoliko godina završeni su radovi na sanaciji i obnovi pročelja jedne od najreprezentativnijih zgrada u Petrinji, tzv. Uglovnice. 

Povratak u petrinjsku galeriju Vraćena slika ukradena za Domovinskog rata

„Sama zgrada već je građena i obnovljena u tri građevinske povijesne cjeline. Prvi kartografski zapis nje u današnjem obliku na ovom dijelu prema Trgu dr.Franje Tuđmana datira iz 1783.godine. Današnji oblik je definiran 1902.do 1907.godine iza čega je, idemo reći u građevinskom smislu bila dosta zapuštena“, rekao je Siniša Batinić, direktor tvrtke koja je obavljala stručni nandzor obnove pročelja na zgradi koja je zaštićeni spomenik kulture te su se radovi obavljali temeljem konzervatorske studije Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović istaknuo je kako pokušavaju u Petrinji vratiti izgled gradskim ulicama, onaakv kakav je bio u prošlosti, a koji je ratom znatno narušen.  

Foto: Grad Petrinja

„Kada se prisjetimo Univerzijade kada smo dobili Zlatni lampaš, onda su ovakve aristokratske boje krasile naš grad. Nastojat ćemo da jednim zajedničkim i timskim radom to i ostvariti. Imamo partnere sa svim stambenim servisima koji su u Petrinji,  Grad je otvoren za suradnju i možemo dati dio potrebnih financijskih sredstava. Možemo reći da je ovo na neki način lice grada, ovo je obraz grada i taj obraz moramo mijenjati iz temelja, posebice u zaštićenoj jezgri“, rekao je Dumbović.

Nakon obnove ove fasade, čija je obnova iznosila oko 600 tisuća kuna od čega je Grad izdvojio dvije trećine novca, gradonačelnik je najavio obnovu još nekoliko fasada u središtu Petrinje.  Ministarstvo kulture još je prije 15 godina napravilo dokumentaciju za obnovu ovakvih fasada u Petrinji za 20-tak zaštićenih zgrada.

Donacija Petrinja dobila novo vatrogasno vozilo vrijedno 2,3 milijuna kuna