Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
REDOVITA LINIJA

Nakon novog vlaka, slijedi obnova pruge i željezničkog kolodvora u Osijeku

Županija i HŽ i ove će godine sufinancirati “studentski vlak”
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Maksimalna brzina modernog niskopodnog vlaka je 120 km/h, a ima 167 sjedećih i 175 stajaćih mjesta.

Od 15. listopada putnici na redovitoj liniji HŽ-a koja povezuje Osijek i Vinkovce putuju znatno drukčije, prije svega udobnije i sigurnije. U promet je stavljen novi dizel-električni motorni vlak za regionalni prijevoz serije 7023, odnosno trodijelna dizel-električna niskopodna garnitura. Maksimalna brzina vlaka je 120 km/h, a ima 167 sjedećih i 175 stajaćih mjesta.

PRIJAVE ZAINTERESIRANIH DO 27. LISTOPADA Županija studentima sufinancira prijevoz vlakom

Novo razdoblje ulaganja

– Od sada na ovoj relaciji prometuje novi moderni nisko podni vlak, a od prošle nedjelje uvedena je nova linija, takozvani "studentski vlak", koji će od sljedeće godine biti potpuno besplatan za studente iz Osječko-baranjske županije. Vjerujem da ćemo nastaviti kvalitetnu suradnju s Hrvatskim željeznicama kada je riječ o obnovi pruge i kolodvora te da će se nastaviti i modernizacija vlakova, pri čemu osobito mislim na obnovu željezničkog kolodvora u Osijeku te obnovu željezničkog koridora Osijek-Virovitica-Zagreb. Čeka nas novo razdoblje ulaganja i modernizacije željezničkog prometa, a svi moramo raditi na tome da se obnovi željeznička infrastruktura na prostoru cijele Hrvatske i tako omogući i nabava modernih vozila koja će na tim relacijama prometovati većim brzinama. Iskustva iz drugih zemalja i velikih svjetskih gradova govore da se uglavnom prometuje vlakom, pa bi to trebala biti i naša budućnost – kaže župan Ivan Anušić. Novi vlak je opremljen suvremenim sustavom grijanja i hlađenja te videonadzorom, a putnicima je omogućen besplatan pristup internetu (WiFi).

Vlak za 21. stoljeće

Odlikuje se visokim stupnjem pouzdanosti zbog primjene novih tehnologija, sklopova i uređaja tijekom intenzivnog korištenja u svim vremenskim uvjetima.

Županija i HŽ i ove će godine sufinancirati “studentski vlak” PODMIRIVANJE TROŠKOVA Studentima besplatan prijevoz vlakovima do mjesta studiranja

– Želimo unaprijediti kvalitetu prijevoza za cijelo ovo područje, a ovo je vlak za 21. stoljeće. Vožnja traje četrdesetak minuta, ali se u ovom trenutku radi na poboljšanju infrastrukture. Konkretno, na kolodvoru Laslovo u tijeku je zahvat koji bi omogućio mimoilaženje vlakova. Projekt će se završiti u prvih šest mjeseci 2021. Ovakvih vlakova imamo pet u floti, proizvođač je domaći, tvrtka "Končar", a do kraja 2023. namjeravamo nabaviti još sedam takvih vozila. Jedan bi dio svakako trebao završiti i na području Slavonije da s dodatnim vlakovima unaprijedimo kvalitetu prijevoza – ističe predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić. Na relaciji Osijek-Vinkovci-Osijek godišnje putuje oko 190.000 putnika.