Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Uskoro počinje realizacija dvaju projekata energetske obnove

Nakon obnove škola, na red došli i domovi za starije i nemoćne u Šibeniku i Kninu

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Za oba projekta iz fondova Europske unije odobreno je ukupno više od 5,6 milijuna kuna

Nakon uspješne realizacije tri projekta energetske obnove škola na području Šibensko-kninske županije tijekom 2018. godine, ove godine Županija započinje novi ciklus energetske obnove zgrada u vlasništvu ustanova kojima je osnivač – izvijestili su iz Šibensko-kninske županije i dodali da je riječ o projektima energetske obnove Doma za starije i nemoćne osobe u Šibeniku i Doma za starije i nemoćne osobe u Kninu. Ukupna vrijednost navedenih projekata iznosi 13,4 milijuna kuna.

Potpisivanje ugovora o integraciji Opće bolnice i bolnice Hrvatski ponos Funkcionalna integracija Bolnica u Kninu postaje respiracijski centar za cijelu Dalmaciju

Promjena glavnog energenta

– Krajem svibnja održana je početna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Cvjetni dom Šibenik“, čija ukupna financijska vrijednost iznosi 9,3 milijuna kuna, od čega Europski fond za regionalni razvoj sufinancira gotovo četiri milijuna kuna. Energetska obnova ove ustanove obuhvaća zamjenu fasadnih zatvora, postavljanje novih toplinskih obloga vanjskih zidova, pojačavanje toplinske obloge ravnih krovnih ploča i zamjenu sustava grijanja koja uključuje promjenu glavnog energenta i infrastrukture za dobavu toplinske energije, čime će se nakon energetske obnove umanjiti energija potrebna za grijanje, kao i emisija CO2 za gotovo 60 posto, a obnovljeni objekt zadovoljit će kriterije energetskog razreda C – istakli su iz Šibensko-kninske županije i izvijestili da je početkom lipnja održana početna konferencija projekta „Energetske obnove zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Knin“.

– Projekt obuhvaća energetsku obnovu vanjske ovojnice zgrade, zamjenu fasadnih zatvora, povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice cijelog objekta te toplinsku izolaciju i potpunu sanaciju dva krova, što će rezultirati uštedama energije i smanjenjem emisije CO2 za više od 70 posto, te će se energetski razred objekta promijeniti iz razreda D u razred A.

potpisan sporazum Željko Burić: Potpisivanje sporazuma s Vladom najznačajniji je trenutak suvremene povijesti grada Šibenika

Ukupna financijska vrijednost ovog projekta iznosi više od četiri milijuna kuna, od čega Europski fond za regionalni razvoj sufinancira više od 1,6 milijuna kuna – istakli su iz Šibensko-kninske županije.

– Nakon što smo prije nekoliko mjeseci završili energetsku obnovu tri škole koje se nalaze na području posebne državne skrbi, županijske ustanove nastavljaju s povlačenjem sredstava iz fondova EU – rekao je šibensko-kninski župan Goran Pauk, naglasivši pritom važnu ulogu fondova EU u svim dosadašnjim projektima, s obzirom na to da ovako velike investicije ne bi bilo moguće provesti samo sa sredstvima iz županijskog proračuna.

Oba projekta pripremila je, kako su nas izvijestili iz Županije, Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, u okviru projekta Tehnička pomoć u Šibensko-kninskoj županiji, u suradnji s ravnateljima domova za starije i nemoćne osobe u Šibeniku i Kninu te će i sudjelovati u njihovoj provedbi.

Dan Grada Knina Pauk na svečanoj sjednici: 'Knin i cijeli ovaj kraj imaju jedan ogroman gospodarski, turistički i kulturni potencijal'

Ravnomjeran razvoj županije

– Predviđeno trajanje projekata je 18 mjeseci, a njihovom realizacijom ostvarit će se znatne financijske uštede u županijskom proračunu, te će se pridonijeti podizanju standarda kvalitete socijalnih usluga.

Osim navedenog, projekt „Energetske obnove zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Knin“ posebno će pridonijeti i ravnomjernom razvoju Županije jer se Dom nalazi na području od posebne državne skrbi – zaključili su iz Šibensko-kninske županije.