Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
diplomatski odnosi

Nakon Rima, Pariza i New Yorka, kineski spektakl u pulskoj Areni

kineski spektakl
Foto: Istarska županija
Veleposlanik NR Kine Hu Zhaoming zahvalio se domaćinima, Gradu Puli i Istarskoj županiji na pomoći pri realizaciji ove proslave te je otkrio zanimljivosti vezane uz program proslave

U pulskoj Komunalnoj palači održana je konferencija za novinare povodom najave svečanosti obilježavanja 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Narodne Republike Kine i Hrvatske te proslave 68. godišnjica osnutka NR Kine. Proslava će se, u organizaciji Veleposlanstva NR Kine i uz potporu Istarske županije i Grada Pule, po prvi puta održati u pulskoj Areni, u petak 29. rujna.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić istaknuo je kako je pred stanovnicima Pule i Istre jedan veliki događaj kojima će se na najljepši način obilježiti 25. godišnjica uspostave odnosa između Republike Hrvatske i NR Kine.

"Uz bogati kulturni program svečanost će se obilježiti i spektakularnim kineskim vatrometom koji će zasigurno privući mnogobrojne posjetitelje, ali i simbolično označiti buduće hrvatsko-kineske odnose o čemu govori i sama tema koja je prigodno nazvana: Zajedno u svjetliju budućnost“, kazao je gradonačelnik Miletić i pozvao građane da dođu u Arenu na svečanost koja počinje u 20 sati.

"Kina je svjetska velesila u svim razmjerima te smo iznimno zainteresirani da našu Istru otvorimo i predstavimo kineskim turistima, koji su do sada tradicionalno posjećivali Zagreb, Plitvička jezera i Dubrovnik. Spektakl pred nama zasigurno pomaže u promociji Istre na kineskom tržištu, ali i širom otvara vrata još bolje buduće gospodarske suradnje", poručio je istarski župan Valter Flego, priopćili su iz Istarske županije.

Veleposlanik NR Kine Nj.E. Hu Zhaoming zahvalio se domaćinima, Gradu Puli i Istarskoj županiji na pomoći pri realizaciji ove proslave te je otkrio zanimljivosti vezane uz program proslave. Najavio je tako da će sljedećeg petka cijela Arena biti osvijetljena crvenom bojom - kao simbolom Kine, ali i jedne od dvije boje hrvatske šahovnice te je obećao pravi kineski vatromet, najduži vatromet u povijesti Pule. Dodao je kako se kineski Nacionalni dan u Hrvatskoj prvi put obilježava izvan Zagreba te kako će proslava u Puli, pored dosadašnjih proslava u Rimu, Parizu i New Yorku biti jedna od najgrandioznijih na svijetu.

Istaknuo je i mnogobrojne gospodarske koristi predstojeće proslave. "Prošle godine Hrvatsku je posjetilo više od 100 tisuća kineskih turista, dok se ove godine Hrvatska već popela na prvo mjesto najbrže rastućih destinacija koje kineski turisti posjećuju, pa će stoga ova proslava dodatno poboljšati promociju Pule i Istre u Kini", poručio je veleposlanik Hu Zhaoming koji je zatim pozvao sve stanovnike Pule da se odazovu pozivu i da ispune Arenu odakle će se nedvojbeno najbolje vidjeti vatromet.

Nakon predstavljanja programa, veleposlanik NR Kine Nj.E. Hu Zhaoming uručio je vrijedan poklon Gradu Puli u obliku civilnog drona koji predstavlja i najnovije dostignuće brzorastućeg kineskog gospodarstva.

Ulaz u Arenu je besplatan za sve građane, a ulaznice je moguće preuzeti u Turističkim zajednicama Poreča, Rovinja, Labina, Umaga, Pazina, Buja, Novigrada, Buzeta i Vodnjana.