Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Dobri rezultati Požeško-slavonske županije na Danima hrvatskog turizma

“Naš je cilj ugostiti turista, pokazati mu široku slavonsku dušu i pružiti uživanje”

1/2
Foto: pszupanija.hr
Požeško-slavonska županija imala se čime pohvaliti na Danima turizma, uz svjetski poznatu gastronomiju, tu je i bogata ponuda vina

Požeško-slavonska županija osvojila je dvije nagrade na Danima hrvatskog turizma, koji su prvi put održani u kontinentalnom dijelu Hrvatske. U kategoriji najboljeg domaćina turističkog seljačkog domaćinstva titulu najboljega ponio je Thomas Heinz Pandžić, vlasnik Zlatnog luga, dok je u kategoriji održivog turizma pobijedio Park prirode Papuk. K tomu, Požeško-slavonska županija ušla je u finale izbora najuspješnije destinacije kontinentalne Hrvatske.

SURADNJA ŽUPANIJA U Vukovaru svečano otvoreni Dani hrvatskog turizma: 'Slavonija želi i može razvijati turizam'

Za vrijeme posjeta turističkih djelatnika, sudionika DHT kongresa, u vinarijama Krauthaker, Galić, Sontacchi i Jakobović u Kutjevu održane su radionice i degustacije na temu “Vinska priča – graševina”. Gosti su imali priliku kušati tradicionalna i domaća jela iz standarda Okusi Zlatne Slavonije na imanju Zlatni lug u Požegi.

Odluka o poticanju turizma

Župan Alojz Tomašević istaknuo je da je Požeško-slavonska županija specifična po pitanju svoje turističke ponude.

– Kada netko kaže Slavonija, mnogi pomisle na ravnicu, no mi imamo i jedno i drugo, i zlatnu dolinu koju promoviramo, ali i naših pet brda, odnosno planina. Od 100 metara nadmorske visine nakon desetak kilometara dođemo na tisuću metara i usput vidite puno toga što možemo koristiti kao turističke sadržaje. Svakako, tu je prije svega gastronomija, koja je poznata i u Hrvatskoj, ali i u svijetu, vinarstvo i vinogradarstvo je naš temelj i ključ razvoja, no u tome dijelu mi želimo još proširiti ponudu. Prije nekoliko dana prvi smo put imali i biciklističku utrku, dakle, cikloturizam zauzima sve više prostora u razvoju kompletnog europskog, a dapače i našeg hrvatskog turizma – rekao je Tomašević te dodao da su zdravstveni turizam i hedonizam, odnosno uživanje u pravom smislu te riječi, u samim korijenima županije.

Požeško-slavonska županija donijela je odluku o poticanju ulaganja u razvoj turizma na području županije za razdoblje 2018. do 2020. Temeljem te odluke objavljen je i javni poziv zainteresiranima za ulaganje u smještaj za turiste.

Regionalni dani EU fondova REGIONALNI DANI EU FONDOVA Zahvaljujući sredstvima EU razvio se turizam i gospodarstvo te obnovila kulturna i prirodna baština

– Pokrenuli smo sufinanciranje smještajnih kapaciteta s ciljem da goste koji dolaze i zadržimo te ostvarimo profit. Županija svaki ležaj sufinancira sa 5000 kuna. Lani su sufinancirana 53 ležaja, a ove godine dosad 47 što je ukupno 100 ležajeva, od čega je veći dio novih – dodao je župan.

Možemo puno ponuditi

U PSŽ-u žele svaki prostor, pa i onu kuću koja je trenutačno napuštena, obnoviti i staviti u funkciju s tri zvjezdice ili tri sunca. Žele dokazati da i kontinent može puno toga ponuditi turizmu, i to svih 365 dana u godini.

– Naš cilj i namjera je na najbolji način ugostiti turista ovdje, pokazati široku slavonsku dušu, pružiti uživanje i na taj način također ostvariti daljnju gospodarsku korist – zaključio je župan.