Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
SURADNJA ŽUPANIJA

U Vukovaru svečano otvoreni Dani hrvatskog turizma: 'Slavonija želi i može razvijati turizam'

1/11
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Ministar je obišao i vučedolski muzej i na Ovčari zapalio svijeće. Bio je i u Viriovitici, a Stanić i Burilović su prije dolaska u Vukovar bili na imanju kod Slavonskog Broda gdje su se predstavili gotovo svi turistički subjekti te županije.

Pet slavonskih županija žele razvijati turizam, ulažu u turističku i drugu infrastrukturu te selektivne oblike ponude, a bilježe i turističke poraste, istaknuto je u srijedu na svečanosti otvorenja Dana hrvatskog turizma u Vukovaru.

Ugovori s Ministarstvom turizma U SISAČKO-MOSLAVAČKOJ ŽUPANIJI Dodijeljena potpora za dva projekta razvoja turizma

Župani i zamjenici župana pet slavonskih županija izrazili su uvjerenje da turizam može biti poluga razvoja cijele regije, posebice gospodarstva.

Dani hrvatskog turizma održavaju od 2. do 4. listopada na području tih pet županija, domaćini će biti Vukovar, Vinkovci i Osijek, a na svečanom otvorenju u perivoju vukovarskog dvorca Eltz okupilo se više stotina gostiju, većinom turističkih djelatnika koji su na tu manifestaciju došli iz cijele Hrvatske.

Župani brodsko-posavski Danijel Marušić, požeško-slavonski Alojz Tomašević, virovitičko-podravski Igor Andrović, vukovarsko-srijemski Božo Galić i zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović u zajedničkom nastupu na otvorenju naglasili su i želju da razvoj turizma pomogne i revitalizaciji Slavonije, a posebice njezinih sela i poljoprivredno-prehrambene proizvodnje.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Ministar Cappelli: Slavonci hoće i znaju turizam  

Svi su se složili i da s obnovom kulturne i povijesne baštine, posebice dvoraca i spomenika, te unapređenjem infrastrukture za biciklizam, enogastro i zdravstvene ponude te uvjeta za lovni i druge oblike turizma mogu samo napredovati u turizmu.

Trud svih tih županija, ulaganja i želju za razvojem turizma pohvalio je i ministar turizma Gari Cappelli, koji je otvarajući Dane hrvatskih županija naglasio da se osjeća kao kod kuće jer vidi ljude koji žive turizam i žele se pokazati.

"Uskoro ćemo predstaviti i strateško marketinški plan turizma Slavonije koji smo radili sa svih pet županija, u kojemu ćemo definirati i smjernice razvoja turizma te regije. Ljudi u Slavoniji hoće i znaju turizam, a neki su već i odradili veliki posao i na tome čestitam", poručio je Cappelli.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić istaknuo je pak brend strategiju koju su osmislili za Slavoniju otkrivajući je u promociji i kao biser Hrvatske, a naglasio je i da je impresioniran toplom dobrodošlicom domaćina svugdje gdje su došli.

"Slavonija sigurno može puno, i dio toga će se vidjeti i na Danima hrvatskog turizma", kazao je Staničić.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović poručio je da Slavonija za jači razvoj turizma ima nekoliko velikih izazova, među kojima prije svega razvoj poljoprivrede i prehrambene industrije, po čemu je i oduvijek poznata.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

"Potrebno je povećati broj hotela jer ih nedostaje, riješiti pitanje radne snage i plaća te raditi što više mjeseci u godini smanjiti sezonalnost. No, turizam nije čarobni štapić koji može riješiti probleme Slaovonije, treba puno raditi i to može biti poticaj i za druge sektore", ocijenio je Burilović.

Ravnateljica Muzeja grada Vukovara u dvoru Eltz Ruža Marić, kao i zamjenica vukovarskog gradonačelnika Ivana Mujkić naglasile su da nema ljepšeg mjesta za otvaranje Dana hrvatskog turizma u Slavoniji od Vukovara i dvorac Eltz.

Obje su najavile i dalje investicije u razvoj ponude Vukovara, sa obnovom šume Adica i u Vučedolu, kao i u Muzeju, koji je 2016. bio muzej godine Europe prema Europskom muzejskom vijeću.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Na otvorenju su sudjelovali i osnovnoškolci glazbenog odjela iz vukovarske osnovne škole, a uoči samog otvorenja ministar Cappelli je u Iloku potpisao ugovore sa 60 korisnika sredstava Ministarstva turizma za razvoj turističke infrastrukture.

Ministar je obišao i vučedolski muzej i na Ovčari zapalio svijeće. Bio je i u Viriovitici, a Stanić i Burilović su prije dolaska u Vukovar bili na imanju kod Slavonskog Broda gdje su se predstavili gotovo svi turistički subjekti te županije.

S njima su u više različitih grupa bili i brojni turistički djelatnici, koji će obilaske lokacija nastaviti i drugi dan, u četvrtak, kada su na redu Kutjevo, Slavonski Brod, Požega, Osijek, Vukovar i Vinkovci.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

U gotovo svakom slavonskom mjestu i gradu održavaju se različita događanja vezana uz Dane hrvatskog turizma, a to je prvi puta da se godišnji skup turističkih djelatnika organizira na kontinentu.