Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
splitsko-dalmatinska županija

Nastavlja se izgradnja Centra u Vučevici europskim sredstvima

PROJEKT Firespill postao je prepoznatljiv u Hrvatskoj, ali i diljem Europe, naglašeno je tijekom obilaska Centra
1/3
Foto: Zvonimir Barišin/Pixsell
Župan Boban i ministar Erlić najavili su kako će se izgraditi još dva objekta, požarna kuća i poligoni. Iz novog INTERREG projekta planiraju osigurati 10 milijuna eura, a ostali dio iz drugih fondova

Osigurat će se sredstva za nastavak izgradnje Centra za obuku vatrogasaca u Vučevici, istaknuli su splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić prilikom obilaska objekta.

Završeno pola projekta

– Projekt Firespill postao je prepoznatljiv u Hrvatskoj, ali i diljem Europe. Moram istaknuti da je ovo tek pola cjelokupnoga projekta, jer trebamo izgraditi još dva objekta te požarnu kuću i poligone. U jednom je objektu planiran trenažni bazen i učionice. Imat ćemo sve ono što je moguće napraviti za treniranje sigurnosnih potreba na moru i kopnu. Drugi objekt rezerviran je za smještaj i cilj nam je njegova samoodrživost, i to kroz ugovore s drugim vatrogasnim službama – izjavio je župan Boban i dodao kako ga je razveselio ministar Erlić informacijom da će se iz novog INTERREG projekta osigurati 10 milijuna eura, a ostali dio vrijednosti projekta bit će osiguran iz drugih fondova.

– To znači da ugovore iz INTERREG projekta možemo očekivati u prvoj polovini ove godine. Za preostali iznos ugovore očekujemo do kraja godine i tu se radi o oko 9 milijuna eura. Mi ćemo vjerojatno polovinom ove godine raspisivati javnu nabavu, s obzirom na to da postoje građevinske dozvole za dva objekta koja sam maloprije spomenuo. Unutar građevinske dozvole imamo objekt koji je već izgrađen, požarnu kuću koja je također izgrađena te objekt s trenažnim bazenom i učionicama i kabinetima za obučavanje sigurnosnih službi i vatrogasaca. Također, unutar te dozvole jest i objekt sa smještajnim kapacitetima – rekao je Boban.

Ministar Erlić naglasio je kako su Vučevica i ovaj projekt, koji je obišla i predsjednica EK Ursula von der Leyen, najprepoznatljiviji INTERREG projekt u posljednjih deset godina.

– Došli smo do pola posla i, sukladno projektu koji je planiran, ostalo je izgraditi još dvije blokovske zgrade koje ukupno koštaju oko 20 milijuna eura. Mi smo u suradnji sa Županijom pronašli način za osiguravanje nastavka ovoga projekta. To ćemo nominirati kao strateški projekt u okvirima trilateralnog programa INTERREG – Hrvatska, Bosna i Hercegovina te Crna Gora – izjavio je ministar i dodao kako se širi utjecaj projekta koji je do sada realiziran s Italijom.

– Sada ćemo ojačati kapacitete jer smo lideri u području zaštite i spašavanja i u tom ćemo kontekstu osigurati jedan dio financiranja, a ostatak ćemo osigurati u okvirima naših programa koje financiramo iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz poseban program za potpomognuta područja kojim se financiraju projekti iz EU fondova. Sada smo uglavili taj plan i INTERREG bi se mogao još prije realizirati s obzirom na procedure koje moramo odraditi. Zadovoljan sam što imamo priliku razvijati benchmark projekt, koji je primjer na razini Europske unije. Zadovoljan sam i što ćemo širiti njegov utjecaj na zemlje regije i sa Splitsko-dalmatinskom županijom ovdje napraviti centar koji će biti na ponos svih nas. Mi slažemo okvir, rješavamo financiranje i strateški pristup te vjerujem da će se ugovor sklopiti u prvoj polovini ove godine. Nakon toga je na Županiji i njezinim službama i partnerima postupak pristupanja poslu što se tiče građevine, natječaja i svega ostaloga – zaključio je ministar.

Sofisticirana oprema

Županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević podsjetio je kako su prošli tjedan primili kompletnu opremu, prvi su instruktori sve pregledali te se očekuje do početka sezone sve staviti u funkciju.

– Radi se o sofisticiranim uređajima, za koje nam trebaju naravno i educirani instruktori. Za svaki će nam simulator trebati četiri do pet instruktora pa puta tri, jer morate imati ekipe instruktora za rad po obukama – rekao je Kovačević.

Ante Ivanović, voditelj organizacijskih i međunarodnih poslova te EU projekata, ističe da se radi o najsofisticiranijoj opremi, poligonu, požarnoj kući i galeriji za trening na kojoj će se obučavati i domaći i strani vatrogasci. Naglasio je i kako je Centar u Vučevici i nastavna baza za studente FESB-a te forenzike, poglavito za forenziku požara.

ŽUPAN je istaknuo da, otkako imaju brodicu i obnavljaju vozne parkove, nisu imali primjedbi na djelovanje hitne službe splitsko-dalmatinska županija Župan Boban uručio ključeve 11 novih vozila hitne medicine BRIGADIR Scott McLearn i župan Boban posjetili su IV. gimnaziju Marka Marulića i V. gimnaziju Vladimira Nazora u Splitu splitsko-dalmatinska županija Župan Boban i vojni izaslanik SAD-a posjetili splitske gimnazije Zgrada ima građevinsku bruto površinu od 3855,24 m2, a na građevnoj parceli zauzima površinu od 2285,90 m2. Dužina zgrade je 94,77 m, širina joj je 37,73 m i visina tornja 16 m Izrada glavnog i izvedbenog projekta Vatrogasni dom može postati Centar za borbu protiv prirodnih katastrofa