Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
splitsko-dalmatinska županija

Župan Boban i vojni izaslanik SAD-a posjetili splitske gimnazije

BRIGADIR Scott McLearn i župan Boban posjetili su IV. gimnaziju Marka Marulića i V. gimnaziju Vladimira Nazora u Splitu
1/4
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala je 256.000 dolara za uvođenje sustava grijanja i hlađenja u IV. i V. splitskoj gimnaziji. PDV i nadzor radova financirala je Splitsko-dalmatinska županija

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i vojni izaslanik SAD-a brigadir Scott McLearn posjetili su IV. gimnaziju Marka Marulića i V. gimnaziju Vladimira Nazora u Splitu u kojima su obišli učionice u koje je ugrađen klimatsko-toplinski sustav u vrijednosti od 256.000 dolara bez PDV-a, koji je donirala vlada Sjedinjenih Američkih Država.

– Posebno zadovoljstvo je nama iz Splitsko-dalmatinske županije biti ovdje danas u elitnim gimnazijama, Četvrtoj i Petoj, nakon što smo ugostili donatore ove iznimne donacije koja omogućuje hlađenje, odnosno potpunu klimatizaciju svih prostora u ova dva objekta – istaknuo je splitsko-dalmatinski župan Boban.

Kukoč i Marulić

– Imamo izvrstan odnos s američkim veleposlanstvom u Republici Hrvatskoj. Plod takve suradnje je i ova donacija ukupne vrijednosti oko 319 tisuća eura. Naime, potpune informacije radi, veleposlanstvo SAD-a u Republici Hrvatskoj je ovim gimnazijama doniralo 256 tisuća dolara, dok je Županija je na sebe preuzela razliku, odnosno PDV na donirana sredstva, kao i troškove nadzora radova. Zadovoljstvo mi je što mogu izvijestiti vojnog izaslanika veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, brigadira Scotta McLearna, da je ovu školu pohađao i naš proslavljeni košarkaš Toni Kukoč. Gimnazija nosi ime jednog od najvećih velikana hrvatskoj književnosti Marka Marulića, a u godini smo kada obilježavamo pet stoljeća od smrti toga našega velikana. Puno je simbolike danas. Stoga, velika hvala našim prijateljima. Želim samo kratko zahvaliti našim prijateljima i kazati kako će se naš uistinu prijateljski odnos s američkim veleposlanstvom nastaviti na obostrano zadovoljstvo – naglasio je Boban.

Vojni ataše, brigadir Scott McLearn obratio se u ime američkog veleposlanstva, istaknuvši važnost partnerstva između dvije zemlje.

– Vlada Sjedinjenih Američkih Država i Vlada Republike Hrvatske dijele iste vrijednosne interese te brigu oko sigurnosti. Čast mi je biti ovdje u ime vlade SAD-a i našeg europskog zapovjedništva. Danas, prigodno uz donaciju koja nas je ovdje okupila, želim reći da čvrsto vjerujemo u Hrvatsku, u naše zajedništvo i prijateljstvo te suradnju s nama tako bliskim partnerom, s našim prijateljima te stoga želimo ulagati u njihovu budućnost. Za takvo ulaganje u budućnost nema boljeg načina od pomoći mladim ljudima, odnosno učenicima. Zato se nadamo da će im naša današnja donacija pomoći da uče, odrastaju u znanju i spremnosti na prihvaćanje i rješavanje svojih izazova u budućnosti. Hvala vam na suradnji. Hrvatska nikad nije bila snažnija, a naša suradnja će se i dalje nastaviti na jačanju zajedničke sigurnosti. Naš zajednički cilj s partnerima, kamen temeljac naše uspješne suradnje jest čuvanje sigurnosti ovdje i u zemljama u okruženju – kazao je brigadir McLearn u ime veleposlanstva SAD-a.

Ankica Kovač, ravnateljica V. Gimnazije "Vladimir Nazor" u Splitu je istaknula kako grijanje zgrade nije bio problem, ali nisu hladili učionice pa im ova donacija značajno poboljšava radne uvjete u učionicama.

Problem s hlađenjem

– Sustav centralnog grijanja bio nam je u redu. Hlađenje objekata bilo nam je, kao i drugim školama u centru Splita, iznimno veliki problem koji dugo nismo uspijevali riješiti. Ovom važnom donacijom to smo riješili i na neki način spasili naše učenike i naše zaposlenike i za vrijeme redovne nastave, a naročito dok traju ispiti državne mature, što je od iznimne važnosti – rekla je Ankica Kovač.

Ninočka Knežević, ravnateljica IV. gimnazije "Marko Marulić" u Splitu, kazala nam je da je ovom donacijom riješeno hlađenje u 32 učionice te još više od deset prostorija koji služe za druge svrhe, ukupno oko 55 prostorija te dvorane za tjelesni odgoj, što će sve zajedno učenicima i svim djelatnicima škole uistinu puno značiti.

U izaslanstvu Splitsko-dalmatinske županije su, uz župana Bobana, u posjetu splitskim gimnazijama bili i zamjenik župana Stipe Čogelja te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu Tomislav Đonlić.

PROJEKT podizanja spomenika Mati Parlovu ušao je u završnu fazu sredinom prosinca kad je potpisan ugovor Izrada kipa akademskog kipara Ante Jurkića pri samom je kraju Legendarni boksač Mate Parlov dobit će spomenik u Imotskom ŽUPAN je u KBC-u Split obišao i blizanke rođene na Staru i Novu godinu, o kojima su izvještavali i domaći i svjetski mediji Bolnica se usavršava, oprema, dograđuje i izgrađuje Blaženko Boban: Demografska politika za nas je nulti projekt! ZA OVAJ PROJEKT iz državnog je proračuna osigurano dva milijuna eura, a županija će financirati izradu pametne kartice za svoje umirovljenike i starije od 65 godina 1,2 milijun umirovljenika neograničeno će putovati vlakom Od Splita do Zagreba novim će se vlakovima voziti 4,5 sata