Izbornik
Naslovnica Županije
1,2 milijun umirovljenika neograničeno će putovati vlakom

Od Splita do Zagreba novim će se vlakovima voziti 4,5 sata

ZA OVAJ PROJEKT iz državnog je proračuna osigurano dva milijuna eura, a županija će financirati izradu pametne kartice za svoje umirovljenike i starije od 65 godina
1/3
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Umirovljenici i stariji od 65 godina ove se godine mogu besplatno voziti vlakovima u Hrvatskoj. Pilot-projekt predstavili su župan Blaženko Boban i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić

Od prvog dana 2024. godine umirovljenici i stariji od 65 godina mogu se besplatno voziti vlakovima Hrvatskih željeznica. Pilot-projekt Vlade RH besplatnog prijevoza kojim će se umirovljenici i stariji od 65 moći neograničeno koristiti željezničkim prijevozom na području Hrvatske od 1. siječnja do 31. prosinca 2024. godine predstavili su u zgradi Splitsko-dalmatinske županije župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Županija plaća kartice
Za ovaj projekt iz državnog je proračuna osigurano dva milijuna eura. Pravo na besplatan prijevoz ostvarivat će se na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza i kupljenog profila po cijeni od 2,65 eura.

– Zahvaljujući odluci Vlade RH, umirovljenici i osobe starije od 65 godina imat će besplatan prijevoz vlakom. Splitsko-dalmatinska županija financirat će izradu pametne kartice za svoje umirovljenike i starije od 65 godina. To smo dogovorili na radnom sastanku koji je prethodio ovom događaju – izjavio je Blaženko Boban i dodao kako će, zbog nemogućnosti da se u samo nekoliko dana izdaju pametne kartice svima koji ostvaruju to pravo, do 15. siječnja pravo na besplatan prijevoz umirovljenici ostvarivati predočenjem posljednjeg odreska od mirovine, a oni stariji od 65 godina predočenjem osobne iskaznice. Izrada pametnih kartica obavlja se na 15 željezničkih kolodvora u Hrvatskoj, među kojima je i splitski.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Pilot-projektom će oko 1,2 milijun umirovljenika i osoba starijih od 65 godina imati mogućnost neograničeno koristiti željeznički prijevoz, odnosno besplatno putovati vlakom radi svakodnevnih i povremenih putovanja, jednodnevnih izleta, posjeta događanjima i manifestacijama, odlazaka liječniku, putovanja na ljetovanje i drugih putovanja.

Cilj ovog pilot-projekta besplatnoga prijevoza vlakom umirovljenika i osoba starijih od 65 godina jest poboljšati kvalitetu života umirovljenika, potaknuti održivu mobilnost, smanjiti troškove života za stariju populaciju te pridonijeti ekološki odgovornijem načinu putovanja starije populacije.

Ujedno, najavljen je i projekt nabave vlakova za relaciju Split – Zagreb. Ukić je istaknuo kako se isporuka vlakova očekuje u 2026. i 2027. godini, kada će biti "puna flota" te da će se upravo za liniju između Zagreba i Splita nabaviti šest novih elektrodizelskih motornih vlakova nakon čega će se na ovoj relaciji voziti vlakom brže, udobnije i češće.

– Usudim se za 2027. godinu najaviti novi vozni red. Najmanje četiri polaska iz Zagreba i četiri polaska iz Splita dnevno. Posebno je važno za Vladu RH i Ministarstvo kvalitetno povezati Zagreb i Split pa u skladu s tim već početkom iduće godine krećemo u javno savjetovanje vezano uz nabavu novih vlakova. Sredstva će biti osigurana iz zajma Europske investicijske banke. Od zajma od oko 900 milijuna eura HŽ Putnički prijevoz treba dobiti 185 milijuna eura. Dio sredstava je za tehničko-logistički centar, znači uređenje kapaciteta za održavanje, a ostali dio je za nabavu novih vlakova. Tu se radi o 14 vlakova, od kojih je šest za povezivanje Zagreba i Splita, a osam su elektrobaterijski vlakovi, od kojih su četiri predviđena za splitsko i istarsko područje – rekao je Željko Ukić, koji je dodao kako se u sklopu tog projekta na splitskoj Kopilici gradi punionica koja će biti gotova do rujna 2024. godine kada se očekuje i dolazak prvog baterijskog vlaka namijenjenog splitskom području.

Bolja infrastruktura
– Kao što je rekao ministar Butković, došlo je desetljeće ulaganja u željeznicu. To se vidi kroz mjere Vlade RH što se tiče niza besplatnog prijevoza, došlo je vrijeme kada trebamo puno više kapaciteta i vlakova pa u skladu s tim nabavljamo nove – rekao je Ukić.

Ulagat će se i u obnovu infrastrukture. Planirana je obnova kolodvorskih zgrada, križanja željeznice s cestama, sigurno rješavanje pojedinih zavoja kako bi se postigla maksimalna brzina novih vlakova koji će se nabaviti, a ona je od 160 kilometara na sat. Dodao je kako je cilj skratiti vrijeme vožnje između Splita i Zagreba na četiri i pol sata. Danas put vlakom od Splita do Zagreba traje duže od sedam sati.

PLOČU su otkrile kćeri hrvatskih heroja, Monika i Narcisa Sjećanje na heroje Spomen-ploča poginulim braniteljima NAKON završetka projektne dokumentacije čeka se građevinska dozvola za novi KBC Osijek površine 150.000 četvornih metara sa 6 nadzemnih i 2 podzemne etaže, 1400 parkirališnih mjesta, 1300 kreveta i 38 kirurških dvorana KBC na 150.000 četvornih metara Novi KBC Osijek jedan je od najvećih projekta u povijesti istoka Hrvatske Pravo na gradske stipendije ostvarilo je 68 učenika te 47 studenata Samobor Grad Samobor dodijelio 115 stipendija i oborio dosadašnji rekord