Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
splitsko-dalmatinska županija

Župan Boban uručio ključeve 11 novih vozila hitne medicine

ŽUPAN je istaknuo da, otkako imaju brodicu i obnavljaju vozne parkove, nisu imali primjedbi na djelovanje hitne službe
1/3
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Vozila vrijedna više od milijun eura bit će raspoređena diljem Splitsko-dalmatinske županije: tri su predviđena za Split, dva za Makarsku, a po jedno za Imotski, Vrgorac, Solin, Kaštela, Muć i Sinj

Vozni park Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije bogatiji je za 11 novih vozila hitne medicinske pomoći, vrijednih više od milijun eura. Ključeve novih vozila župan Blaženko Boban predao je ispred zgrade Splitsko-dalmatinske županije ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu dr. Leu Luetiću.

Najmlađi vozni park

– Iz godine u godinu ustrajno obnavljamo vozni park naše hitne medicinske pomoći, kako na kopnu, a od prošle godine i na moru. Ove godine smo zajednički osigurali nabavu čak 11 vozila, ukupne vrijednosti 1,000.950 eura, te možemo slobodno reći da naša HMP ima prosječno najmlađi vozni park u cijeloj Hrvatskoj. Važno je to kako radi sigurnosti i brže dostupnosti u okviru tzv. "zlatnog sata" za sve stanovnike naše županije, tako i radi sigurnosti vozača, medicinskih tehničara i liječnika – rekao je Blaženko Boban. Naveo je kako su od uručenih 11 vozila tri predviđena za područje grada Splita, dva za Makarsku, a po jedno vozilo će otići u Imotski, Vrgorac, Solin, Kaštela, Muć i Sinj. Vozila su u cijelosti financirana iz decentraliziranih i matičnih sredstava Splitsko-dalmatinske županije.

– Vozila će biti raspoređena diljem naše Županije.U Splitu će biti tri jer ćemo imati još jedan tim ove godine. Time je kompletan zdravstveni sustav zaista podignut na višu razinu, što me jako raduje. Moram zahvaliti i ravnatelju Leu Luetiću i njegovim službama koje zaista djeluju promptno u datim trenucima. Zavod za hitnu medicinu djeluje u okolnostima kakve jesu na najvišoj mogućoj razini usluge – rekao je Boban i dodao kako ga je ravnatelj ZHMP-a upravo izvijestio kako je brodica u funkciji Zavoda za hitnu medicinu kroz svega nekoliko mjeseci bila korištena u čak 25 intervencija.

– Drugim riječima, spasila je dosta života. Znate što to znači za naše ljude na otocima – rekao je župan Boban zahvalivši se svom osoblju koje sudjeluje u spašavanju života.

I brodica spašava živote

– Otkad imamo brodicu i obnavljamo vozne parkove, nismo imali primjedbi na djelovanje naše hitne službe. To me ispunja srećom jer se krajnji korisnici, a to su naši građani, mogu pouzdati da će medicinsko osoblje doći u taj zlatni sat bilo gdje na području naše županije – istaknuo je Blaženko Boban.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr. Leo Luetić zahvalio je županu ne samo za pomoć u nabavi upravo uručenih 11 vozila nego i za stalno zanimanje i nastojanje poboljšanja ukupnih uvjeta za rad svih djelatnika Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

– Vozila su ključno sredstvo bez kojega se u našoj domeni zdravstvene skrbi jednostavno ne može. S novih 11 vozila podižemo razinu dostupnosti, brzine i sigurnosti pacijenata i vozača ZHMP-a. Možda javnost nije upoznata s činjenicom da naših stotinjak vozila godišnje prijeđe više od četiri milijuna kilometara. Lako je izračunati koliko jedno takvo vozilo prijeđe u prosjeku, što je ujedno i odgovor na vaše pitanje jesmo li s ovom nabavom zaokružili proces obnove voznog parka – rekao je dr. Leo Luetić istaknuvši kako potrebe za novim vozilima hitne medicine ima uvijek jer se zbog velikog broja prijeđenih kilometara ona brzo troše i izrabljuju. Na upit ima li Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije dostatan broj vozača, medicinskih tehničara i liječnika, dr. Leo Luetić je odgovorio kako zasad s kadrom nemaju većih problema.

– Međutim, kao i u cijeloj Hrvatskoj, i kod nas je sve izraženiji problem zadržavanja mladih liječnika, ali to je problem ne samo u hitnoj medicini nego i općenito u cijelom sustavu – kazao je dr. Leo Luetić.

BRIGADIR Scott McLearn i župan Boban posjetili su IV. gimnaziju Marka Marulića i V. gimnaziju Vladimira Nazora u Splitu splitsko-dalmatinska županija Župan Boban i vojni izaslanik SAD-a posjetili splitske gimnazije PROJEKT podizanja spomenika Mati Parlovu ušao je u završnu fazu sredinom prosinca kad je potpisan ugovor Izrada kipa akademskog kipara Ante Jurkića pri samom je kraju Legendarni boksač Mate Parlov dobit će spomenik u Imotskom ŽUPAN je u KBC-u Split obišao i blizanke rođene na Staru i Novu godinu, o kojima su izvještavali i domaći i svjetski mediji Bolnica se usavršava, oprema, dograđuje i izgrađuje Blaženko Boban: Demografska politika za nas je nulti projekt!