Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Potpisan ugovor s udrugom Prijatelji životinja i prirode

Nastavlja se program sustavne skrbi za napuštene životinje

TIJEKOM 2023. godine iz čakovečkog skloništa udomljeno je 645 pasa, a pola ih je bilo iz romskih naselja
Foto: Međimurska županija

Župan Matija Posavec i predsjednica Zaštitarsko-ekološke udruge Prijatelji životinja i prirode Aleksandra Hampamer potpisali au ugovor kojim Županija i u 2024. godini podržava program sustavne skrbi za napuštene životinje koji provodi udruga.

Ugovorom vrijednim 26.545 eura Međimurska županija, kao jedina u Hrvatskoj, nastavlja sedmogodišnju podršku programu skrbi o napuštenim životinjama, što podrazumijeva ulaganje od gotovo 160.000 eura proračunskih sredstava u proteklih šest godina. Konferencija za medije održana je u skloništu za napuštene životinje u Čakovcu, najvećem u Hrvatskoj.

– Volonteri udruge odrađuju veliki posao, o čemu svjedoči da su tijekom prošle godine zbrinuli 730 pasa, a trenutačno ih je na ovoj lokaciji više od 500. Ovdje se ne radi samo o ljubavi prema životinjama, već i odgovornosti prema zajednici te podizanju svijesti među građanima, dakle o plemenitom i značajnom poslu u društvu. Zbog toga dajemo svesrdnu podršku programu, bez obzira na to što nam to nije zakonska obveza – rekao je župan Posavec. Predsjednica ZEU Prijatelji životinja i prirode Aleksandra Hampamer dodaje da je čakovečko sklonište daleko najveće u Hrvatskoj, zbog čega je volonterima vjetar u leđa koji im daje Međimurska županija neprocjenjiv. Zahvaljujući pomoći Županije, prošle godine je preuređeno i 350 kvadratnih metara u prostoru skloništa.

– Tijekom 2023. godine uspjeli smo udomiti 645 pasa, što je također odličan rezultat, a polovina ih je bila iz romskih naselja. Inspekcija je s nama u romskim naseljima bila šest puta tijekom protekle godine i svakim izlaskom nailazili smo na 20-ak novih pasa. Izdano je 40 prekršajnih naloga, sud je brzo odradio uz izricanje visokih kazni, ali je proces stao u Fini koja nije mogla ovršiti krivce. Zato smatramo da je riječ o problemu države – istaknula je A. Hampamer, apelirajući na građane da steriliziraju ljubimce i da ih čipiraju. Pojavljuje se i novi problem – neovlašteni uzgoj pasa.

CILJ projekta je konkretna podrška najranjivijoj skupini u zajednici, a osiguran je novac za 45 pomoćnika koji će skrbiti za razvoj i lakšu integraciju 59 djece u vrtićima Inkluzivni trenutak iznimno je važan za djecu s poteškoćama Jedinstveni projekt angažmana pomoćnika u dječjim vrtićima PROGRAMOM su predviđene radionice i predavanja, a za sve te zdravstvene usluge ne treba uputnica U Domu zdravlja Čakovec program posvećen osnaživanju mentalnog zdravlja Besplatna psihološka pomoć za građane u psihologijskom centru MUZEJ je tijekom prošle godine posjetilo 25.000 posjetitelja, iako su početkom godine stalni postavi arheološkog, etnografskog, kulturno-povijesnog i povijesnog odjela u potpunosti uklonjeni radi radova MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Muzej Međimurja u konkurenciji za Europski muzej godine