Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
DUBROVNIK

Natječaj za studijsku dokumentaciju povezivanja južne Dalmacije s mrežom autocesta RH

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Županija s HAC-om surađuje i na projektu brze ceste od mjesta Osojnik kod Dubrovnika do Zračne luke Dubrovnik, te projektu brze ceste na poluotoku Pelješcu, od Brijeste do Perne sa zaobilaznicom Orebića

Do kraja travnja bit će raspisan javni natječaj za izradu studijske dokumentacije projekta cestovne povezanosti s Južnom Dalmacijom na sustav mreža autocesta Republike Hrvatske na potezu od Metkovića do budućeg Pelješkog mosta te od čvora Doli do Dubrovnika, izjavio je u Dubrovniku predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta (HAC) Boris Huzjan.

Zbog 8. summita 16+1 i poslovnog foruma Dubrovčani od srijede do petka ne smiju iznositi smeće i imaju poseban prometni režim

Huzjan je podsjetio da su te aktivnosti poduzete sukladno zaključku Vlade RH sa sjednice u Dubrovniku 1. veljače 2019. godine. Rok za provedbu natječaja je godinu dana.

Predsjednik Uprave HAC-a o toj je temi u Dubrovniku razgovarao s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem, koji je istaknuo kako su spomenute dvije dionice u Prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije ucrtane kao autoceste.

- Želimo biti kvalitetno snažnom prometnicom povezani s autocestovnom mrežom Hrvatske. Ta nam prometnica treba i smatramo da treba biti autocesta. Naravno da ćemo pričekati kako će kroz studiju sve ocijeniti struka - rekao je Dobroslavić.

Županija i Regionalna agencija DUNEA prijave primaju do 17. travnja 2019. Traje natječaj za Zlatnu naranču, najbolje sudionike ruralnog turizma

Podsjetio je da Županija s HAC-om surađuje i na projektu brze ceste od mjesta Osojnik kod Dubrovnika do Zračne luke Dubrovnik, te projektu brze ceste na poluotoku Pelješcu, od Brijeste do Perne sa zaobilaznicom Orebića.

- Ostvarenjem svih tih projekata ćemo, uz luke koje prijavljujemo na europske fondove, osigurati potrebnu povezanost. Tada ćemo biti prometno integrirani, a naši građani ravnopravni s ostalima u državi -  rekao je dubrovačko-neretvanski župan Dobroslavić.

Saborski zastupnik HDZ-a Branko Bačić istaknuo je da će mreža autocesta u Republici Hrvatskoj biti gotova tek kad autocesta dođe do Dubrovnika, a već tijekom 2019.  rezultati studije trebali bi pokazati koja je najisplativija i najkvalitetnija povezanost Dubrovnika s mrežom autocesta.

Potpisan sporazum Grad Dubrovnik i dubrovačka bolnica gradit će senzorički park

- Za državu, a samim tim i za županiju, je najpovoljnija trasa kroz teritorij Republike Hrvatske, kroz Dubrovačko primorje, od čvora Doli do čvora Dubrovnik. Bilo bi neozbiljno govoriti o vrijednosti radova dok ne utvrdimo optimalnu trasu. Treba provesti proceduru koja će omogućiti prijavu na sredstva Europske unije - objasnio je Bačić.