Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Gradonačelnica Petin obratila se sugrađanima u povodu Dana grada

Ne smijemo odustati od nakane da naš grad učinimo ljepšim i razvijenijim

Foto: Grad Orahovica
Gradonačelnica Ana-Marija Petin podsjetila je na niz mjera koje je donijela kako bi se pomoglo poduzetnicima i građanima u izvanrednoj situaciji

Iako se nalazimo u izvanrednoj situaciji uzrokovanoj koronavirusom, zbog koje su nam ograničene mogućnosti proslave Dana grada, ipak naš grad zaslužuje da na dostojanstven način obilježimo njegov 792. rođendan, kao i blagdan Našašća svetog Križa – kazala je gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin, koja se u povodu Dana grada Orahovice iz svog ureda putem Radio Orahovice obratila sugrađanima.

Grad ustupio 3D printer Počela izrada nosača za vizire u orahovačkoj srednjoj školi

Neusvajanje proračuna

Podsjetila je na niz mjera koje je donijela u cilju pomoći lokalnim poduzetnicima i građanima u izvanrednoj situaciji, poput oslobađanja plaćanja poreza na korištenje javnih površina i gradskih poslovnih prostora, dječjeg vrtića, komunalne naknade, beskamatne odgode naplate svih potraživanja i javnih davanja i drugih. Važno je, istaknula je, sačuvati svako radno mjesto i pomoći gospodarstvenicima. Dodala je kako se radi o prvim paketima mjera koje kao gradonačelnica može odmah uvesti, bez Gradskog vijeća.

– Kada govorim o gospodarstvu, moram spomenuti program poticanja razvoja gospodarstva i razvoja poljoprivrede na području grada Orahovice u kojem smo osigurali 800 tisuća kuna u 2019. Isti iznos planirali smo u prijedlogu proračuna i za 2020., a kroz taj program zaposleno je više od 20 osoba te smo potaknuli naše poljoprivrednike i poduzetnike na investicije kupnjom novih strojeva i opreme. Ove mjere imaju za cilj povećati proizvodnju, a time i stvoriti nova radna mjesta – kazala je Petin.

Čuvari orahovačkih života, liječnici i medicinske sestre u Domu zdravlja “Izdržimo još malo, a onda ćemo pričati kako smo pobijedili ovo zlo”

Prema njezinim riječima, 2020. godinu Orahovčani neće tako lako zaboraviti. Početak godine obilježilo je neusvajanje proračuna, bez kojega grad ne može financirati nikakve nove investicije, rad udruga, sportske klubove, a ograničeni su i europski projekti. Gradonačelnica je navela kako to dovodi u problem normalno funkcioniranje grada budući da se smiju plaćati samo nužni rashodi, odnosno tzv. hladni pogon, dok se sve nove investicije, rekonstrukcije i ostalo što je planirano u ovoj godini i za što je izrađena dokumentacija ne smije provoditi.

Položeni vijenci za branitelje

– Poštovane sugrađanke i sugrađani, bogata i duga povijest našega grada govori nam da ne smijemo odustati od nakane da ga učinimo ljepšim, razvijenijim te poželjnim mjestom za svakoga. Imamo odgovornost i sigurno je da nećemo dozvoliti da nečiji osobni interesi ili neprihvaćanje gubitka određenih povlastica zaustavi započete projekte razvoja. Radit ćemo na načinima da se posljedice nečijih krivih odluka ne lome preko vaših leđa – poručila je Petin.

Čuvali granice svoga grada Orahovački policajci odradili lavovski posao i “otjerali” virus

U povodu Dana grada položeni su vijenci u čast poginulim hrvatskim braniteljima, a održana je i sveta misa.