Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Jedinstven proizvod Osječko-baranjske županije

Nema nitko ni u EU: Poduzetnicima početnicima krediti s nula posto kamata

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Ovi kreditni aranžmani trenutačno su najpovoljniji na hrvatskom tržištu. U županijskom proračunu za ove subvencije osigurano je 1,5 milijuna kuna, no sredstva će prema potrebi biti i povećana

Osječko-baranjska županija jedina je regija u Hrvatskoj i Europskoj uniji u kojoj i poduzetnici početnici mogu dobiti bankarske kredite do 300.000 eura s nula posto kamata.

Promjene od 1. siječnja Županija preuzima poslove ureda državne uprave

Ugovore o suradnji u provedbi dva programa Hrvatske banke za obnovu i razvitak kojima se omogućavaju tako povoljne kreditne linije potpisali su zamjenik župana Goran Ivanović i predstavnici devet poslovnih banaka. Ukupni kreditni potencijal iznosi 90 milijuna kuna, a zahvaljujući subvencijama Županije kamatna stopa za većinu krajnjih korisnika kredita, pa i poduzetnike početnike, bit će nula posto, odnosno u pojedinim vrstama kredita do 0,8 posto.

Otplata do 14 godina

Ove kredite s rokom otplate od 12 do 14 godina mogu koristiti trgovačka društva, obrtnici, fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost, zadruge i ustanove koje ulažu na području Županije neovisno o sjedištu, odnosno prebivalištu.

– Osječko-baranjska županija u srpnju je potpisala ugovor o suradnji s HBOR-om za program "Investicije privatnog sektora", za koji je osiguran kreditni potencijal od 50 milijuna kuna i program "Poduzetništvo mladih, žena i početnika" s osiguranih 40 milijuna kuna. Po istim uvjetima koje nudi HBOR, krajnji korisnici ove programe sada mogu realizirati i sa svojim poslovnim bankama. Županija će subvencionirati kamatu s dva postotna poena pa će za kredite mladih, žena i početnika kamata biti nula posto, a po drugom programu do 0,8 posto, što je zaista povoljno te je dodatni poticaj gospodarstvu.

Premijer Plenković na Danu grada Županje: 'Slavonija će i dalje biti prioritet Vlade, naglasak na gospodarskom razvoju i demografskoj revitalizaciji'

Ovi kreditni aranžmani trenutačno su najpovoljniji na hrvatskom bankarskom tržištu, a Osječko-baranjska županija jedina je institucija u Republici Hrvatskoj koja može ponuditi poduzetnicima takve kredite. U županijskom proračunu za ove subvencije osigurano je 1,5 milijuna kuna, no sredstva će prema potrebi biti i povećana – ističe Ivana Katavić-Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo.

– Najvažnija smjernica u radu župana Ivana Anušića vezana je uz podizanje gospodarstva, no to nije moguće bez investicija i kreditnih linija. HBOR je ovim programima potvrdio da želi pomoći poduzetništvo u Slavoniji, a uz subvencije Županije prvi put u povijesti većina kredita bit će s kamatom od nula posto – kaže zamjenik župana Goran Ivanović.

Voditelj Područnog ureda HBOR-a za Slavoniju Boris Čagalj navodi da je ovaj projekt prezentirao predstavnicima banaka iz zemalja EU koji se bave isključivo financiranjem tvrtki u nastajanju.

47. olimpijada U Brođancima ponovo uživali u starim sportovima

Svi se začudili

– Svi su ostali začuđeni ili su mislili da nisu dobro čuli kada sam rekao da dva milijuna kuna kredita s nula posto kamata može dobiti start-up tvrtka. Morao sam to više puta objašnjavati jer se očito nitko nije susreo s takvim proizvodom.

Ovo je zaista poseban proizvod, prvi ovakav u Hrvatskoj, a na tom sastanku vidio sam da ni u Europi nitko nema sličan proizvod – ističe Čagalj.