Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
velika pomoć roditeljima

Nema više putovanja na terapije, pomoć djeci s teškoćama sad u 5. osnovnoj školi

1/2
Foto: Grad Bjelovar
Grad Bjelovar sufinancirat će plaće i putne troškove djelatnika vrtića koji će biti zaposleni na pola radnog vremena

Od prošlog tjedna u 5. osnovnoj školi Bjelovar s radom je počela grupa za predškolsku djecu pod nazivom AT vrtić. Vrtić će raditi pet dana u tjednu u trajanju od tri sata na dan, a za šestero mališana, koliko ih je trenutačno upisano, bit će zaduženi stručnjaci na edukacijsko-rehabilitacijskom polju te pomoćni djelatnik za skrb i njegu, uz potporu cjelokupnog stručnog edukacijsko-rehabilitacijskog tima škole.

Sustav od rane faze vrtića

Grad Bjelovar će sufinancirati plaće i putne troškove djelatnika vrtića koji će biti zaposleni na pola radnog vremena u trosatnom programu. Do kraja godine tako će se izdvojiti oko 40 tisuća kuna, a u sljedećoj je u proračunu predviđeno 136 tisuća kuna za tu namjenu. Roditeljska participacija iznosi 100 kuna na mjesec.

Tako 5. osnovna škola Bjelovar prvi put uvodi poseban program za djecu predškolske dobi s teškoćama u razvoju, u dobi od tri godine do polaska u osnovnu školu.

obilježeno 10 godina rada jedine visokoškolske ustanove u gradu Lana, Krešimir, Neven i Iva laureati i dobitnici nagrada bjelovarskog veleučilišta

Velika je to pomoć roditeljima koji su do sada gotovo svakodnevno putovali u druge gradove na rehabilitaciju, istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak prilikom posjeta 5.osnovnoj školi.

– Bjelovar je grad s više od 40 tisuća stanovnika i sramotno je što prije nismo imali takav vrtić, ali nećemo stati na ovom projektu jer upravo ovih dana s radovima kreće senzorna soba i senzorno igralište u Dječjem vrtiću Bjelovar. Želimo uspostaviti sustav od rane faze do vrtića, pa sve do školske dobi – naglasio je Hrebak i dodao da će Grad Bjelovar pokriti sve troškove djelatnika koji će raditi u AT vrtiću u 5. osnovnoj školi.

Također, podsjetio je i kako je početkom godine Grad u toj školi već osigurao senzornu sobu, a slična će uskoro, uz senzorno igralište, osvanuti i u Dječjem vrtiću Bjelovar upravo kao pomoć djeci s poteškoćama u razvoju.

Bjelovarski poljoprivrednici zadovoljni suradnjom s Gradom 'Uz gradsku potporu zakupila sam štand za prodaju ukrasnog bilja'

‘Ovo puno znači našoj djeci’

Ovim projektom iznimno je zadovoljna majka četverogodišnjeg Lea, Tea Šimunović, koja je do sada sina morala voditi na vježbe u Pulu, Zagreb i Vrbovec.

– Moj sin ima četiri godine i dijagnozu Downovog sindroma, a operirano mu je i srce. Do sada smo svaka tri mjeseca išli u Pulu, jednom tjedno idemo u Zagreb. Borili smo se s protokolom i neprekidnim putovanjima pa je sreća što se ovo pokrenulo u Bjelovaru neizmjerna. Ovo će puno značiti našoj djeci jer s njima treba raditi da bi se nešto postiglo i vjerujem da smo sada na pravom putu – kazala je Tea Šimunović.

AT vrtić koristit će i djeca iz obližnjih općina, pa je tako načelnik općine Veliko Trojstvo Ivan Kovačić podržao projekt jer s područja njegove općine već je upisano jedno dijete kojemu je takva usluga potrebna.

Prvom danu AT vrtića prisustvovali su i zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec te Ivan Kovačić, načelnik općine Veliko Trojstvo koja se uključila u sufinanciranje vrtića za djecu sa svog područja.

održana prva tech konferencija 'Želimo potaknuti mlade da upišu IT smjerove i zaposle se u Bjelovaru'