Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Bjelovarski poljoprivrednici zadovoljni suradnjom s Gradom

'Uz gradsku potporu zakupila sam štand za prodaju ukrasnog bilja'

Foto: Grad Bjelovar
Gradska uprava i dalje će raditi na razvoju poljoprivrede u Bjelovaru

Rekordan broj zahtjeva zaprimio je Grad Bjelovar u ovoj godini od poljoprivrednika kojima su se iznimno svidjele gradske potpore u poljoprivredi.

Ovakva suradnja donijela je više od 200 zaprimljenih i isplaćenih zahtjeva te, budući da se odvija na obostrano zadovoljstvo, planira se nastaviti i u 2019. godini, što je potvrdio i zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić na sastanku s poljoprivrednicima koji je održan protekloga tjedna u Gradu Bjelovaru, gdje se razgovaralo o razvoju poljoprivrede u Bjelovaru.

Oblizek sir iz istre, kulen iz slavonije, pršut iz dalmacije... Svježe pripremljeni obroci od isključivo domaćih namirnica u Oblizeku

Razmjena iskustava

U sklopu sastanka predstavljena je realizacija potpora u poljoprivredi u 2018. godini, ali i planovi za daljnju suradnju u 2019. godini. Brajdić je također rekao da ne treba velik novac da bi se dala potpora poljoprivrednicima gdje navodi i primjer, poput projekta Bjelovarskog doručka, čiji model žele uvesti i drugi gradovi.

– Tu je i razmjena iskustva naših voćara i pčelara koji su bili u posjetu njihovim kolegama u Austriji što je Grad Bjelovar organizirao u suradnji sa Saveznim ministarstvom održivosti i turizma Republike Austrije i Poljoprivrednom komorom Gornje Austrije. Također, tu je podrška našim OPG-ovima na predstavljanju svojih proizvoda i ponuda u Novom Vinodolskom te potpore malim bjelovarskim poljoprivrednicima, proizvođačima na Gradskoj tržnici.

Sve su to modeli za razvoj poljoprivrede i gospodarstva – istaknuo je Brajdić i dodao da ga posebno veseli što se bjelovarski majburger danas nalazi u školskim kuhinjama gotovo svih osnovnih škola u Bjelovaru.

akcija Hrvatske voćarske zajednice Kilogram domaćih jabuka prodavali za 3,33 kn

Sastanku se odazvao velik broj poljoprivrednika, među kojima je i Marijan Ralica koji se bavi uzgojem konja gidrana i hrvatskih hladnokrvnjaka. Ralica ističe da je teško živjeti od uzgoja konja, ali pohvaljuje potpore Grada Bjelovara, naročito zbog susretljivosti gradskih čelnika koji za njih imaju sluha.

"Ostajem u plusu"

Potpore pohvaljuje i Slava Tot iz Bjelovara koja se bavi proizvodnjom ukrasnog bilja.

– To mi puno znači jer od toga živim. Potpora mi je omogućila zakup prostora na tržnici gdje najviše i prodajem i to je od velike pomoći jer mi sve što ondje zaradim, ostaje, tako da sam u plusu – zadovoljno je rekla Slava Tot.

održana prva tech konferencija 'Želimo potaknuti mlade da upišu IT smjerove i zaposle se u Bjelovaru'