Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
obilježeno 10 godina rada jedine visokoškolske ustanove u gradu

Lana, Krešimir, Neven i Iva laureati i dobitnici nagrada bjelovarskog veleučilišta

1/2
Uvjeren sam da veleučilište mora biti perjanica razvoja gospodarstva u Bjelovaru – poručio je gradonačelnik Dario Hrebak

Veleučilište u Bjelovaru prošloga je tjedna obilježilo svoj dan svečanom sjednicom Stručnoga vijeća, Upravnoga vijeća i Studentskoga zbora, ali i podjelom Dekanove nagrade. Nagradu je dodijelila dekanica fakulteta Zrinka Puharić za četvero studenata s prosjekom iznad 4,5, a to su Lana Rodić, Krešimir Baturina, Neven Krsnik i Iva Živković.

Uz Dekanovu nagradu dobili su i novčanu nagradu te oslobođenje od plaćanja 50 posto ukupne cijene školarine.

održana prva tech konferencija 'Želimo potaknuti mlade da upišu IT smjerove i zaposle se u Bjelovaru'

Brzo pronalaze posao

– Danas je deseta godišnjica osnivanja prve i jedine visokoškolske ustanove u gradu. Na tri preddiplomska stručna studija trenutačno imamo 743 upisana studenta. Vrlo je malo ostalo mjesta na Veleučilištu. Budući da su naši smjerovi iz STEM područja, jasno je da su gotovo popunjeni.

Jako sam zadovoljna pozitivnom atmosferom koja vlada na našem veleučilištu, jednako među studentima i zaposlenicima. Mi smo do sada 650 obitelji unaprijedili, a to je broj studenata koji je do sada završio školovanje na našem veleučilištu. Time su dobili mogućnost napredovanja, nastavka i razvoja karijere, a samim time i bolje uvjete života. Oko 85 posto naših studenata nakon završetka školovanja u roku od tri mjeseca nađe posao.

Mi se ni u čemu ne uspoređujemo s drugim, nama sličnim obrazovnim ustanovama, vodimo svoju statistiku, radimo i razvijamo se. Planovi su da se širimo dalje, da budemo još prepoznatljiviji te da privučemo još veći broj studenata, posebno mladih – rekla je u povodu obilježavanja Dana veleučilišta dekanica Puharić.

Oblizek sir iz istre, kulen iz slavonije, pršut iz dalmacije... Svježe pripremljeni obroci od isključivo domaćih namirnica u Oblizeku

Dodala je kako programi veleučilišta obiluju stručnom praksom te da imaju stručne baze i ugovore s raznim firmama, kao i bolnicama te domovima zdravlja. Studenti na taj način, objašnjava, razvijaju odnos s praksom koja ih nakon završetka školovanja očekuje.

Posjet maturanata

Dan je obilovao bogatim programom pa su ih tako posjetili maturanti iz ukupno osam srednjih škola. Oni su se upoznali s raznim programima i čime se sve bavi veleučilište. Održalo se i predstavljanje jedne knjige, sportska natjecanja, kao i druženje studenata i profesora. Čitavom događaju prisustvovao je i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

– Od samog početka bjelovarskom sam veleučilištu davao podršku. Tako će biti i dalje, ali u još boljem smislu jer sam uvjeren da veleučilište mora biti perjanica razvoja gospodarstva u Bjelovaru. Veleučilište donosi ono što mi trebamo, čega trenutačno nemamo dovoljno, stručni kadar, posebno kada je riječ o IT sektoru, zdravstvenoj zaštiti, proizvodnji na višoj tehnološkoj razini i slično.

akcija Hrvatske voćarske zajednice Kilogram domaćih jabuka prodavali za 3,33 kn

Vjerujem da ćemo za nekoliko godina realizirati i bjelovarski studentski dom. Daljnji razvoj veleučilišta svakako će odrediti i gospodarsku sliku i stanje Bjelovara.

Nemoguće je da toliko stručnjaka i sposobnih ljudi završi fakultet, a gospodarstvo ostane isto kakvo smo gledali posljednjih 20-30 godina – zaključio je gradonačelnik.