Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Predstavljene smjernice za izradu Mreže školskih ustanova

‘Nema zatvaranja škola u malim sredinama, a obrazovanje nije trošak nego ulaganje’

1/2
Foto: Zagrebačka županija
Na predstavljanju smjernica za Mrežu školskih ustanova istaknuto je i da prvi dio obrazovne reforme kreće od ove, a drugi od 2025. godine

– Nema zatvaranja malih škola u malim sredinama. Obrazovanje za nas nije trošak, već ulaganje – predstavljajući smjernice za izradu Mreže školskih ustanova i programa odgoja i obrazovanja istaknuo je pomoćnik ministrice obrazovanja Momir Karin.

Nova Strukovna škola u Sisku Ulaganja u školstvo, kulturu i sport u 2019. godini Nova Strukovna škola u Sisku napokon će biti završena

Nećemo ništa ukidati

Pojasnio je da se nova Mreža donosi kako bi se svim učenicima omogućila jednaka dostupnost obrazovanja i jednake mogućnosti školovanja.

Obrazovna reforma, kazao je, provodi se u dva ciklusa – prvi od ove godine, s naglaskom na promjenu paradigme učenja i poučavanja. Drugi će se, pak, početi provoditi 2025. godine, a cilj je promjena koncepta učenja i prelazak na cjelodnevnu nastavu.

– Mrežu školskih ustanova Ministarstvu predlažu njihovi osnivači. Želimo da prije nego dođe do određenih prijedloga, s osnivačima razjasnimo sve nejasnoće i damo odgovore na sve detalje koji ih zanimaju. Zajedno s osnivačima želimo racionalizirati školske ustanove, ali to ne znači da će Ministarstvo nešto ukidati. Želimo, kroz razgovore, doći do razumnih prijedloga u interesu učenika i naposljetku do kvalitetne Mreže školskih ustanova u Republici Hrvatskoj – rekao je Karin.

Energetska obnova škola u Osječko-baranjskoj županiji Osječko-baranjska županija Županija obnavlja 19 škola

Novi raspored praznika

Na sastanku je bilo riječi i o regionalnim centrima kompetencija. Jedan od njih, u sektoru strojarstva, trebala bi biti Srednja strukovna škola Velika Gorica. Župan Stjepan Kožić objasnio je kako za Centar kompetencija u ovome gradu Županija priprema idejno rješenje.

Govoreći o školskim praznicima u idućoj školskoj godini, župan je rekao da se Zagrebačka županija, zajedno s gradovima koji su na svome području osnivači škola, a u dogovoru i s Gradom Zagrebom te Krapinsko-zagorskom i Sisačko-moslavačkom županijom, odlučila za prijedlog Ministarstva prema kojemu će učenici školske praznike imati od 28. listopada do 3. studenoga (jesenski odmor), od 23. prosinca do 6. siječnja (prvi dio zimskog odmora), od 24. veljače do 1. ožujka (drugi dio zimskog odmora) te od 9. travnja do 13. travnja (proljetni odmor).

Osnovne škole Vukovar Novo razdoblje za školstvo u Vukovaru Grad preuzeo osnivačka prava nad sedam osnovnih i šest područnih škola