Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Novo razdoblje za školstvo u Vukovaru

Grad preuzeo osnivačka prava nad sedam osnovnih i šest područnih škola

Osnovne škole Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
Država će i dalje plaćati zaposlene, a Grad pokrivati ostale troškove

Poslije godina bezuspješnih pokušaja Grad Vukovar je od 1. siječnja preuzeo osnivačka prava nad osnovnim školama koje djeluju na području grada. Riječ je o ukupno sedam osnovnih škola s pripadajućih šest područnih škola, a koje ukupno imaju 1860 učenika.

Razvojna agencija VURA VURA - Vukovarska razvojna agencija U nekoliko mjeseci pripremili 60-ak projekata

– Riječ je o velikoj i važnoj odluci za Vukovar i njegove građane. Sve ove godine i Grad i ravnatelji škola i djelatnici u prosvjeti osjećali su se zakinutima, jer nisu ostvareni kapaciteti koje su škole mogle ostvarivati u materijalnim, ali i drugim sferama, što će ovim činom doći do punog izražaja. Ovim smo činom potvrdili stav da smo administrativno-upravno središte županije te smo voljni i sposobni voditi brigu o školama – rekao je Penava podsjećajući kako je takav pokušaj 2002. godine blokiralo Ministarstvo financija.

Dodao je i kako su osnivačka prava odrađena sukladno dogovoru s Vukovarsko-srijemskom županijom, koja je do sada imala osnivačka prava, a odluke su prethodno potvrdili Gradsko vijeće i županijska Skupština. Iz državnog proračuna će za rad vukovarskih osnovnih škola biti izdvojeno 8,1 milijun kuna, dok je u gradskom proračunu predviđeno 2,1 milijun kuna. Naime, država će i dalje plaćati zaposlene dok će Grad Vukovar, kao osnivač, pokrivati materijalne troškove, rješavati hitne probleme, biti partner u raznim projektima…

Gradnjom "Marine" osigurat će se 140 vezova za čamce i plovila Vukovar Komunalno pristanište "Marina" očekuje prva plovila

– Želimo unaprijediti odgojno-obrazovne procese i osigurati bolje materijalne uvjete u školama za djecu i zaposlene. Nismo bili zadovoljni kako je Županija skrbila o osnovnim školama na području Vukovara. Vidi se to i po OŠ Nikole Andrića koja je i dalje neobnovljena, ali i po nizu drugih stvari gdje su vukovarske škole bile zapostavljene – rekao je Penava.

Josipa Kotromanović Sauka, ravnateljica OŠ Nikole Andrića, kazala je kako očekuje da će preuzimanjem osnivačkih prava nad školama od strane grada obnova te škole, koja je jedina neobnovljena škola poslije Domovinskog rata na području Vukovara, biti ubrzana.

– Od Grada očekujemo puno i nadamo se da će nam većinu toga i pružiti – rekla je Kotromanović Sauka.

OPG Gondolu posjetila je i zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić Turističko priznanje Nagrade za sve raznovrsniju turističku ponudu Vukovara

Lidija Miletić, ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića, istaknula je kako preuzimanjem osnivačkih prava nad osnovnim školama Grad preuzima veliku odgovornost za odgoj i obrazovanje učenika, ali i za budućnost grada.

– Suradnja je i do sada bila izuzetno dobra u realizaciji različitih projekata i suradnji s gradskim ustanovama. Škole mogu ponuditi niz rezultata jer smo uključeni u sve trendove hrvatskog obrazovanja. Treba raditi na novim projektima kao što su produženi boravak za učenike i osnivanje Centra izvrsnosti u Vukovaru, što smo dužni učenicima koji postižu odlične rezultate – rekla je Miletić.

Vodotoranj Ugovor Za unutrašnje uređenje Vodotornja 638.000 kuna