Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Grad Solin donio niz mjera pomoći građanima i gospodarstvu, sad reže rashode

Ninčević: Pročelnici analiziraju sektore i predložit će mi uštede od 25 posto

1/3
Foto: Grad Solin
Očekuje se da bi vrlo brzo trebalo započeti uređenje Gradine za što su sredstva osigurana

Unatoč tome što je solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević zaražen koronavirusom, a cijeli Stožer poslan u samoizolaciju, donesene su brojne mjere namijenjene stanovništvu, osobito onim najugroženijim kategorijama kao i gospodarstvu.

Grad Solin i Dječji vrtić Cvrčak pokrenuli su e-vrtić za jačanje roditeljskih kompetencija U virtualnom vrtiću djeca su podijeljena u svoje grupe i igraju se, rješavaju zadatke

Oslobođenje plaćanja vrtića

– Odmah nakon što je proglašena pandemija i Nacionalni stožer je zabranio rad škola, vrtića, uslužnih djelatnosti, trgovina, mi smo donijeli odluku kojom smo oslobodili roditelje plaćanja usluga Dječjeg vrtića Cvrčak za ožujak, travanj i svibanj, a produljit ćemo ih sve dok se ne otvore vrtići. Što se tiče privatnih vrtića, Grad ne može utjecati na njihove odluke, ali ranije sam održao sastanak s vlasnicima privatnih vrtića. Uputio sam ih da se jave na mjere Vlade RH i dobiju 4000 kuna za plaće zaposlenicima, a Grad će ih i dalje subvencionirati, pod uvjetom da oslobode roditelje plaćanja dok ne rade – kaže Ninčević.

Donesena je i odluka o odgodi plaćanja komunalne naknade za tri mjeseca stanovništvu i poslovnim subjektima, a gradonačelnik nam otkriva kako će je vrlo vjerojatno korigirati i osloboditi plaćanja obveznike koji ne mogu obavljati svoje djelatnosti.

Djelatnosti koje ne rade oslobođene su zakupa javnih površina i poslovnih prostora u vlasništvu Grada.

– Posljednjih sam dana proučavao gradski proračun na kojem će ova kriza ostaviti trajne posljedice. U suradnji s kolegama pratimo izvršenje prihodovne strane, puni se, ali to je daleko od dinamike koju smo planirali. Pročelnicima sam dao u zadatak da naprave analizu u svom sektoru, pronađu gdje se može uštedjeti i predlože smanjenje rashoda za 25 posto. Smanjit ćemo reprezentacije, manifestacije, a manje ćemo dirati kapitalne investicije. Zaustavit ćemo projekte javne nabave koji su u tijeku ili nisu započeti, ali oni koji su u tijeku bit će nastavljeni poput vrtića u naselju Priko vode za koji smo osigurali sredstva, kao i projekti koji se financiraju sredstvima Europske unije – govori Ninčević.

Foto: Grad Solin

Solinski gradonačelnik i vijećnici dobili jamstva HC-a za realizaciju niza projekata Nadvožnjak na Širini, dodatna rampa kod Salona Malla, spojna cesta Mravince – TTTS

Pokreću se i nove investicije, očekuje se da bi vrlo brzo trebalo započeti uređenje Gradine za što su sredstva osigurana.

Pripremaju se i pravne pretpostavke za smanjenje plaća svima u gradskoj upravi kao i gradskim ustanovama: Dječjem vrtiću, Centru za kulturu Zvonimir i Gradskoj knjižnici Solin. Odluka o rezanju plaća još nije donesena, ali Ninčević kaže, bude li nužno, usvojit će je. 

S druge strane, planira povećati iznos od 700.000 kuna koliko je u solinskom proračunu predviđeno za pomoć gospodarstvenicima.

– Taj ćemo iznos povećati kako bismo pomogli poduzetnicima u očuvanju radnih mjesta i otvaranju novih – poručio je Ninčević koji ističe da gospodarske mjere usklađuju s onima koje je donijela Vlada. Ističe i to da nemaju namjeru smanjivati socijalna prava, osobito demografske mjere.

U očekivanju testiranja

Razgovor s Ninčevićem iskoristili smo i upitali ga kako je preboljeti infekciju koronavirusom i kako podnosi dugotrajnu samoizolaciju?

– Ovo mi je dvadeseti dan samoizolacije. Prolazi sporo, ali i brzo. Svakodnevne obveze, koordinacija rada sa Stožerom, razgovori, e-mailovi popune vrijeme i brzo proleti dan, a najteže mi pada fizička odvojenost kako od članova obitelji, tako i od kolega i svojih sugrađana – kaže Ninčević.

Foto: Grad Solin

objava na facebooku Dalibor Ninčević: Pozitivan sam na koronavirus!

Nije lako bolovati od infekcije COVID-19, otkriva nam solinski gradonačelnik. Iako je imao simptome za koje kaže da su blagi, bili su iscrpljujući i dugotrajni.

– Temperatura, glavobolja, šmrcanje i malaksalost su trajali 12-13 dana. Već tjedan dana nemam simptome, ovoga tjedna očekujem testiranje. Nadam se da će test biti negativan i da ću se vratiti na posao – zaključuje Ninčević. I mi mu to od srca želimo.