Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Djelatnici Industrijsko-obrtničke škole Slatina pomažu u borbi protiv koronavirusa

Noću se pripremaju za nastavu, a danju izrađuju vizire za liječnike

1/7
Foto: Kristijan Toplak
Učitelji, spremačice i domar izrađuju zaštitne vizire za zdravstvene djelatnike virovitičke bolnice, županijskog Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu te ZJZ-a Sveti Rok

Učitelji, spremačice i domar Industrijsko-obrtničke škole Slatina itekako su se iskazali u krizi s koronavirusom - izrađuju zaštitne vizire za zdravstvene djelatnike Opće bolnice Virovitica, županijskog Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu te Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok.

Foto: Kristijan Toplak

Subvencioniranje kamate na stambene kredite za 20 zdravstvenih djelatnika Županija liječnicima pomaže otplatiti stan kako bi ih zadržala

Stroj kupili od nagrade

A priča počinje prošloga srpnja... Slatinske genijalce, učenike Industrijsko-obrtničke škole, predvođene ravnateljem Mladenom Graovcem i učiteljem Vedranom Runjom, Hrvatska udruga poslodavaca proglasila je "poduzetnicima budućnosti". Zaslužan je za to njihov projekt "Dijagnostički pisoar za rano otkrivanje raka prostate", za koji su tada dobili 25.000 kuna. Novac su pametno uložiti u novi CNC laser s rotacijskom glavom za rezanje i graviranje gotovo svih materijala. Moćan je to stroj koji automatski namješta fokus, elektronski podešava stol i osim graviranja i rezanja plosnatih oblika, posjeduje četvrtu rotacijsku os za graviranje cilindričnih predmeta kao što su boce, čaše, bokali... CNC laser bio im je velika želja, jer su sličan, u nedostatku sredstva, ali uz vlastitu pamet, izradili sami.

Foto: Kristijan Toplak

U istoj toj školi uz pomoć tog uređaja Slatinčani danas izrađuju zaštitne vizire. Nakon što je županijski Stožer civilne zaštite pokazao "palac gore" za izradu vizira, vrijedni djelatnici ove škole krenuli su u akciju. Trebaju izraditi 1000 komada.

– Sav materijal nabavila nam je Virovitičko-podravska županija, a naši učitelji, čistačice i domar volontiraju. Ukupno 11 ljudi radi na većoj sigurnosti naših liječnika i medicinskih sestara. Jedni lijepe vizire, drugi režu okvire. Radimo kao "urice" – priča Mladen Graovac, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina. Paula Kukuljević Idek, nastavnica tekstilnih predmeta, zadužena je za lijepljenje.

Pozitivne priče pojedinaca i institucija iz Vinkovaca u vrijeme epidemije koronavirusa Izrađuju zaštitne vizire, pokrenuli online vrtić, prikazuju predstave...

Ugodan za nošenje

– Noću se pripremamo za nastavu, a danju izrađujemo vizire. Nije teško, jer kada je netko u nevolji, mora se pomoći – kaže Paula.

A glavni kreator ovih vizira je učitelj Vedran Runje.

– Ovo je sve naša ideja, nismo kopirali neke druge uratke. Počeli smo prvo s 3D printerom, ali smo vidjeli kako je to sporo pa smo se odlučili na laser. U jednom danu mogli bismo napraviti maksimalno 400 maski. No radimo kraće, jer svi mi imamo i nastavu – priča profesor Runje.

Foto: Kristijan Toplak

Bolnica i Dom zdravlja naručili su 1000 vizira, a još 100 moraju isporučiti gradu Slatini. Vizir se sastoji od plastičnog dijela te EVA gume, različite tvrdoće i debljine, od 2 i 3 milimetra, elastične gume i zatezača.

– Vizir je ugodan za nošenje i to nam je, uz sigurnost koju daje onome tko ga nosi, bila osnovna zadaća – dodaje on.

IZDVOJILI 20.000 KUNA I Slatina pomaže Zagrebu zbog potresa

– Zahvaljujem djelatnicima škole koji su promptno reagirali i krenuli u izradu vizira. Pokazali su ponovno koliko su inovativni i zato smo ponosni na njih – ističe župan Igor Andrović.