Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA 'MOBILNOST U GRADU BELIŠĆU'

Nova biciklistička staza Gat – Kitišanci

Foto: Grad Belišće
Biciklistička staza Gat – Kitišanci dužine je 4,2 kilometra

Okončan je projekt "Mobilnost u gradu Belišću", vrijedan 6,4 milijuna kuna, od čega su 55 posto EU sredstva. Dio je to mrežnog projekta unaprjeđenja mobilnosti na području urbane aglomeracije Osijek.

Izvršenje proračuna Grada Belišća u 2020. godini čak 87,5 milijuna kuna 'Unatoč koroni, ovoliki proračun nije zabilježen u povijesti Belišća'

U sklopu projekta sagrađena je biciklistička staza Gat – Kitišanci, dužine 4,2 kilometra. Ona prati državnu cestu D34 od Ulice kralja Zvonimira u Gatu i u Kitišancima se, nakon izlaska iz naselja, uključuje na županijsku cestu do Belišća, a potom je biciklističkim stazama u Belišću povezana s mrežom biciklističkih staza i više alternativnih pravaca koji vode do Osijeka.

– Ovaj projekt treba pridonijeti tome da naša urbana aglomeracija bude bolje prometno povezana, a biciklističke staze nude alternativu kojom se miče promet s užurbanih prometnica kao što je D34, čime se stanovnicima nudi mogućnost korištenja drugih vrsta prijevoza, u ovom slučaju bicikala – rekla je dogradonačelnica Ljerka Vučković, dodajući da bicikliranje kao način života i cikloturizam imaju uzlazni trend.

COVID ODJEL U ZADRU Donacija kreveta bolnici vrijedna 300 tisuća kuna

– Nadamo se da će ova biciklistička staza osigurati prometnu sigurnost biciklistima, ali i ponuditi alternativne rute velikih biciklističkih mreža Europe – dodala je. Navela je da je Grad Belišće kroz prekogranični projekt s Mađarskom sagradio 3. fazu koja vodi kroz Ulicu Matije Gupca i Ulicu Borik u Belišću.

– Prva faza je ova faza koja je i najduža, od 4,2 kilometra, a druga faza prolazi od Kitišanaca do Belišća. No kako je tu zapravo županijska cesta koja je nedavno sagrađena te na njoj za sada nema puno prometa, lako ju je svladati biciklom i ne predstavlja problem za prometnu sigurnost – kazala je.

VLADA U OBILASKU Plenković u ribarskoj luci Gaženica

Realizacijom projekta "Mobilnost u gradu Belišću", odnosno gradnjom biciklističke staze Gat – Kitišanci, Grad Belišće pridonosi sigurnosti i protočnosti u prometa, a povećava se dostupnost obrazovnih, zdravstvenih i ostalih javnih sadržaja u Belišću kao i turistička atraktivnost.