Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Izvršenje proračuna Grada Belišća u 2020. godini čak 87,5 milijuna kuna

'Unatoč koroni, ovoliki proračun nije zabilježen u povijesti Belišća'

Foto: Tin Lacković/Grad Belišće
Imamo izvršenje od 87,5 milijuna kuna i pozitivan rezultat od 3,5 milijuna, zadovoljan je gradonačelnik

Brojka koje se ne bi postidjeli ni mnogo veći gradovi – 87,5 milijuna kuna – iznos je izvršenja proračuna Grada Belišća u 2020. godini.

COVID ODJEL U ZADRU Donacija kreveta bolnici vrijedna 300 tisuća kuna

Unatoč svim izazovima zbog pandemije koronavirusa, protekla godina za Belišće bila je rekordna jer toliki proračun, ističu u gradskoj upravi, nije zabilježen u povijesti ovog industrijskog grada.

Pozitivan rezultat

Izvorni je plan bio 93,354.532 kune, a izvršenje s 31. prosinca 2020. godine 84,089.002 kune, što daje indeks izvršenja od 90,07 posto. Još detaljnije, ukupni prihodi i primici proračuna u protekloj godini iznosili su 82,098.666 kuna, ukupni rashodi i primici bili su 84,089.002 kune. Uz višak prihoda prenesen iz 2019. godine, konkretno 5,428.053 kune, zbrojene prihode i rashode, rezultat poslovanja belišćanskog gradskog proračuna za 2020. godinu je pozitivan u iznosu od 3,437.717 kuna i prenosi se u ovu godinu.

Gradonačelnik Dinko Burić kazao je kako je i Belišće, kao i svi ostali u Hrvatskoj, imalo pad ukupnih prihoda, jednim dijelom poreznih, a drugim zbog vlastitih odluka, odnosno ekonomskih mjera pomoći poduzetnicima.

VLADA U OBILASKU Plenković u ribarskoj luci Gaženica

– No unatoč tome imamo izvršenje od 87,5 milijuna kuna i ostvareni pozitivan rezultat od 3,5 milijuna kuna. U 2020. ušli smo sa 109 pripremljenih projekata. Korona nas je malo poremetila u izvršenju svih, no mi smo svejedno ostvarili više od 70 tih projekata i zato zahvaljujem svima koji su sudjelovali u tome, od djelatnika gradske uprave do svih vijećnica i vijećnika. Vrijednost našeg "mi" pokazala se i u ovim okolnostima – poručio je Burić.

Stanje sigurnosti dobro

Među 22 točke dnevnog reda 46. sjednice Gradskog vijeća grada Belišća, nedavno održane u Centru za kulturu Sigmund Romberg, bile su i teme vezane uz obilježavanje Dana grada i javna gradska priznanja te realizaciju programa za 2020. godinu iz domene gradskih upravnih odjela i institucija. Vijećnici su čuli izvješće o prošlogodišnjim aktivnostima Vijeća romske nacionalne manjine i Savjeta mladih grada Belišća te izvješće o radu gradonačelnika i gradske uprave.

Novo ruho drugoga grada po veličini u Zadarskoj županiji U Benkovcu se provode projekti vrijedni više od 100 milijuna kuna

Nadalje, načelnik Policijske postaje Belišće Vlado Krznarić podnio je izvješće o stanju sigurnosti u 2020. godini. Stanje sigurnosti ocijenjeno je kao dobro, iako i dalje postoje, rečeno je, određeni problemi koji se trebaju riješiti, "u prvom redu preventivnim, a ako bude potrebno i represivnim djelovanjem".

Središnji državni ured za demografiju to je potvrdio, a Belišće je usvajanjem programa poticajnih socijalno-demografskih mjera za 2021. godinu to još jednom pokazalo – da se nalazi među top pet jedinica lokalne samouprave prema tim izdvajanjima u četiri kategorije. Gradski vijećnici složili su se da se Belišće kandidira za dobivanje certifikata "Grad za mlade".