Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Nacrt odluke

Nove turističke pristojbe za 2020. godinu

Foto: Osječko-baranjska županija
Pravilnikom određeni raspon godišnjeg paušala koji po krevetu plaćaju iznajmljivači iznosi od 350 do 1000 kuna

Nacrt Odluke o visini turističke pristojbe za 2020., koja će se primjenjivati za općine i gradove na području Osječko-baranjske županije, bit će jedna od točaka iduće sjednice Županijske skupštine. Prema novom Pravilniku o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe za noćenje u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost moguć je iznos od 10 do 20 kuna za razdoblje od 1. travnja do 30. rujna, dok je u ostalom razdoblju od 7 do 14 kuna. Pravilnikom određeni raspon godišnjeg paušala koji po krevetu plaćaju iznajmljivači iznosi od 350 do 1000 kuna.

Turizam u Osječko-baranjskoj županiji u srpnju rušio rekorde Umjesto mora, turisti izabrali europsku Amazonu, Tvrđu...

S obzirom na to da u Osječko-baranjskoj županiji nije izražena sezonalnost noćenja kao u obalnim destinacijama, predloženo je, kao za cjelogodišnju destinaciju, da se za oba razdoblja bira jedan iznos turističke pristojbe. Sukladno mišljenjima turističkih vijeća turističkih zajednica s područja Osječko-baranjske županije, predloženo je da turistička pristojba za uslugu noćenja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost iznosi 10 kuna po osobi, a u smještajnom objektu iz skupine kampovi 8 kuna po osobi, paušalni iznos turističke pristojbe koji plaćaju osobe koje pružaju uslugu smještaja u domaćinstvu je 350 kuna po krevetu, a na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu 200 kuna po krevetu.

Osječko-baranjska županija sredstvima EU utvrđuje geotermalni potencijal Topla voda koristit će za energane, toplice, staklenike, mogućih investitora već ima

Godišnji paušali za smještaj u domaćinstvu u kampu i u objektu vrste kamp ili kamp odmorište - robinzonski smještaj iznose 500 kuna za svaku smještajnu jedinicu, a za istu uslugu u obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu 250 kuna za svaku smještajnu jedinicu. Visina godišnjeg paušalnog iznosa koji plaća vlasnik kuće, apartmana ili stana za odmor za sebe i članove uže obitelji je od 60 kuna za prvog i drugog člana te 25 kuna za svakog sljedećeg. 

Premijer Plenković na Danu grada Županje: 'Slavonija će i dalje biti prioritet Vlade, naglasak na gospodarskom razvoju i demografskoj revitalizaciji'