Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Javni poziv građanima

Novi ciklus potpore građanima za obnovljive izvore

storyeditor/2024-04-19/MZB.jpg
Foto: Međimurska županija U ŽUPANIJSKOM proračunu za ovu namjenu osigurano je 100.000 eura, a poziv je otvoren do 15. studenog, odnosno do utroška sredstava

Međimurska županija objavila je novi javni poziv građanima za sufinanciranje projekata ili certifikata te ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u kućanstvima. U županijskom proračunu za ovu namjenu osigurano je 100.000 eura, a poziv je otvoren do 15. studenog, odnosno do utroška sredstava.

Novu mjeru podrške građanima predstavili su župan Matija Posavec, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović i direktor MENEA-e Alen Višnjić.

Župan je rekao da je prošlogodišnjih 60.000 eura podignuto na 100.000 eura.

– U prošlom ciklusu dodjele ove potpore zabilježili smo veliki interes pa smo podignuli stavku kako bismo obuhvatili što veći broj zainteresiranih građana. Prošle godine smo imali 107 prijava, te su dodijeljene 102 subvencije, od čega se polovica odnosila na izradu dokumentacije, a preostali dio na ugradnju sustava. Ostvareno je sufinanciranje za ugradnju fotonaponske elektrane ukupno instalirane snage 323,35 kW na 49 obiteljskih kuća, a godišnja prosječna proizvodnja instaliranih elektrana doseže 371,85 MWh. Bude li i dalje rastao interes građana, ponovo ćemo povećati sredstva ili pronaći dodatne modele potpore – rekao je župan i dodao da je korist ove mjere višestruka te je, uz podršku građanima, vidljiva i u smanjenju emisija stakleničkih plinova, samim time i kao iskorak u zaštiti okoliša.

Međimurskoj županiji među prioritetima je povećanje korištenja obnovljivih izvora energije, za što su dobri primjeri postavljanje fotonaponskih elektrana na javnim zgradama, poput objekata u kompleksu Centra znanja Međimurja te na našim školama. Pročelnik Radanović objasnio je da fizičke osobe prijavljuju već realizirani projekte, a prihvatljivi su troškovi nastali od 1. srpnja 2023. godine. Po obiteljskoj kući moguće je ostvariti sufinanciranje do 1200 eura, od čega je do 200 eura moguće ostvariti za izradu energetskog certifikata ili projekata te do 1000 eura za ugradnju sustava i to putem vrlo jednostavne prijave. 

Obnova novih dvora i potpisivanje ugovora Zaprešić Potpisani ugovori za radove na projektu 'Novo ruho Novih dvora' Osnovna škola Koška osječko-baranjska županija Nastava u Osnovnoj školi u Koški od 8. travnja u jednoj smjeni Petrinia U tri naselja ukupno 166 kuća Useljeni novi stanari u županijsko naselje 'Petrinia'