Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Održana završna konferencija projekta "PEER centar" u prigradskom naselju Šećerana

Novi dom za poduzetnike, vrtić, udomljenu djecu, ali i kuglanu

1/5
Foto: Grad Beli Manastir
PEER centar sagrađen je u derutnoj zgradi bivšeg restorana u prigradskim naselju Šećerana, koji ujedno predstavlja i vrijednu industrijsku baštinu

Okončan je projekt PEER centar, vrijedan 32,4 milijuna kuna, koji je tri godine provodio Grad Beli Manastir u sklopu Intervencijskog plana grada Belog Manastira i općine Darda. Održana je nedavno završna konferencija projekta.

Završava se niz velikih projekata EU Otvoren produženi boravak u školi “Dr. Franjo Tuđman” u Belom Manastiru

Primjer dobre prakse

PEER centar sagrađen je u derutnoj zgradi bivšeg restorana u prigradskim naselju Šećerana, koji ujedno predstavlja i vrijednu industrijsku baštinu. U obnovljenoj su zgradi uređeni prostori za Dječji vrtić “Cvrčak”, u kojima će trčkarati dvije dobno heterogene skupine s po 16 mališana, kao i prostor sportsko-rekreacijske namjene – četverostazna kuglana. Naime, vrtić “Cvrčak” koji djeluje u naselju Šećerana trenutačno je smješten u objektu koji je dio stečajne mase Šećerane d.d. pa je postojala potreba za preseljenjem na lokaciju koja je imovinskopravno čista.

Foto: Grad Beli Manastir

Tu su i prostori gospodarske namjene – Poduzetnički centar Beli Manastir d.o.o., odnosno Poduzetnički inkubator s pratećim prostorima uprave i prostorima LAG Baranja. U obnovljenoj će zgradi, tako, poduzetnici moći koristiti poslovne prostore, a postaje to i mjesto druženja gospodarstvenika uz edukacije i umrežavanja, a sve s ciljem podizanja poduzetničke kulture i dugoročnog razvoja koji se bazira na znanju, zapošljavanju i samozapošljavanju.

U PEER centru adresa je i hostela s 12 smještajnih jedinica, dok je potkrovlje uređeno za smještaj članova Stambene zajednice Sunčica, odnosno djece bez roditeljske skrbi koji izlaze iz sustava udomiteljstva, a oni su ujedno i zaposlenici hostela. U neposrednoj blizini Šećeranskog jezera, hostel je buduća atraktivna turistička destinacija Baranje.

Uređenje prometne infrastrukture na području Belog Manastira Novi kolnici i staze u Branjinu Vrhu, ali i skulptura goluba u središtu

Postoji, naime, velika potreba za zbrinjavanjem djece koja izlaze iz sustava udomiteljstva. Kako je sama Baranja druga u Hrvatskoj po broju udomljene djece, tako raste i broj djece koja s napunjenih 18 godina napuštaju udomiteljske obitelji. Cilj projekta, tako, bila je i stambena zajednica za više takvih mladih osoba, kojima bi se kroz određene programe osigurala i mogućnost samofinanciranja takve stambene zajednice. Stambena zajednica i hostel djelovat će na principu neprofitnog poduzetništva te zapravo predstavljati pilot-projekt i primjer dobre prakse.

Sprečavanje iseljavanja

Po ideji projekta, namjena rekonstruirane zgrade PEER centra je podizanje društvenog standarda življenja u naselju Šećerana i sprečavanje iseljavanja vitalno i radno aktivnog stanovništva zbog nedostajuće društvene infrastrukture, radnog mjesta ili prostora, poticanjem samozapošljavanja te okupljanja u slobodno vrijeme uz sportsku aktivnost.

Foto: Grad Beli Manastir

Površina područja obuhvata zahvata iznosi 6285 metara četvornih. Tako dilatacija I ima društvenu i gospodarsku namjenu, te one turističko-ugostiteljske – hostel i prostori SZ Sunčica, dilatacija II i III – društveno angažirana – gospodarska – poslovna namjena, tihe i čiste djelatnosti – poduzetnički inkubator i LAG Baranja, dilatacija IV – sportsko-rekreacijske namjene – četverostazna kuglana te dilatacija V – društvena namjena – dječji vrtić.

Ambulanta fizikalne medicine od sada na usluzi stanovnicima Baranje Baranjci više ne moraju putovati i do 52 kilometra na terapije

Dilataciju V sufinanciralo je i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za ulaganje u gradnju dječjeg vrtića “Cvrčak” u iznosu od 1,8 milijuna kuna.

Projekte je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europski socijalni fond kroz intervencijski plan grada Belog Manastira i općine Darda.