Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
stigao RTG uređaj vrijedan 1,36 milijuna kuna

Novi mamograf pomoći će u ranom otkrivanju raka

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
– Uređaj će značiti puno svim ženama naše županije koje su u dobi kada treba raditi ovakve preglede, prvenstveno zbog probira, skrivenog raka dojke za rano otkrivanje, jer je ovo odličan aparat –

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs obišao je Odjel radiologije na koji je stigao novi mamograf s tomosintezom – RTG vrijedan 1,366.250 kuna.

Riječ je o uređaju za rendgenski pregled dojki, medicinskom aparatu za najsuvremeniju dijagnostiku i otkrivanje raka dojke koji je jedan od vodećih uzroka smrtnosti žena.

Bilogorska sela novac za udruge “Bilogorskim selima” 40.000 kuna, već su počeli s uređenjem Ribnjaka

Digitalna mamografija (3D mamografija) suvremena je radiološka metoda s mogućnošću slojevitog snimanja dojki koja omogućava adekvatno prikazivanje svih promjena u dojkama. Koristi se za dijagnostiku raka dojke, odnosno za rano otkrivanje bolesti te za intervencijske postupke na dojkama.

Doktorica Anita Jug Klobučić rekla je da novi 3D mamograf predstavlja ozbiljan tehnološki napredak.

– Uređaj će značiti puno svim ženama naše županije koje su u dobi kada treba raditi ovakve preglede, prvenstveno zbog probira, skrivenog raka dojke za rano otkrivanje, jer je ovo odličan aparat – istaknula je Klobučić.

I u proračunu za 2019. velik dio novca ide za ulaganje u obrazovanje Usvojen županijski proračun za iduću godinu, 20 posto veći nego ove godine Povećali proračun jer u 2018. imaju 10 milijuna kn viška