Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Usvojen županijski proračun za iduću godinu, 20 posto veći nego ove godine

Povećali proračun jer u 2018. imaju 10 milijuna kn viška

I u proračunu za 2019. velik dio novca ide za ulaganje u obrazovanje
1/2
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Novitet u proračunu je gradnja nove Glazbene škole u Bjelovaru koja će se u potpunosti financirati iz županijskog džepa

Župan Damir Bajs predstavio je prijedlog županijskog proračuna za 2019., najvećeg u njezinoj povijesti u iznosu od 633,223.297 kuna što je za 116,202.435 kuna više u odnosu na godinu ranije, odnosno povećanje od 20 posto. Predstavnici stranaka županijske koalicije koja čini većinu u Županijskoj skupštini Bjelovarsko-bilogorske županije jednoglasno su prihvatili predloženi proračun. Razlog povećanju proračuna od 20 posto je u pozitivnom poslovanju Županije i njezinih ustanova u 2018. te ostvarenju viška prihoda nad rashodima od 10 milijuna kuna, ali i provođenju niza europskih projekata.

Novac za HGSS novac za bjelovarski HGSS U ovoj godini imali 15-ak spašavanja i intervencija

Povećanje od 116 milijuna kuna najvećim dijelom vezano je upravo uz europska sredstva, a višak prihoda nad rashodima uložit će se u zdravstvo i školstvo kroz konkretne projekte. Osim izglasavanja proračuna, tijekom skupštine, kratko su se prisjetili prošle izvanredne skupštine i ispada HDZ-ova vijećnika Vranjića.

Centar kompetentnosti

– Riječ je o proračunu za 2019., ali i o nizu drugih dokumenata. Međutim, moram napomenuti da se još uvijek vuku repovi s 9. izvanredne sjednice. Nakon ispada gospodina Vranjića na posljednjoj skupštini, on je svojom odlukom stavio mandat na mirovanje i više nije član Županijske skupštine, iako to može postati ponovnom aktivacijom mandata. Ostao je članom županijskog tijela, odnosno članom Odbora za izbore i imenovanja. Ni on sam ni HDZ nisu ga razriješili te funkcije ili napravili bilo što u vezi toga. Kao što smo već i najavili, odlučili smo da će županijska većina potpisima županijskih vijećnika zatražiti njegovo razrješenje s mjesta člana Odbora za izbore i imenovanja – rekao je župan.

Liječnici u BBŽ-u Potpisani prvi ugovori za potpore u sklopu mjera za zapošljavanje i ostanak u zdravstvu Mjere već daju rezultate: Uz pomoć njih zaposlilo se 13 novih djelatnika

Potom se vratio na ono bitnije, a to je proračun usuglašen s koalicijskim partnerima koji sadrži niz novih elemenata. Valja naglasiti, tvrdi župan, da je Županija povukla tri puta više sredstava nego svi gradovi i općine zajedno.

– Očekujemo da ćemo sljedeće godine imati gotovo 150 milijuna kuna ulaganja u 30 županijskih osnovnih škola. Iduće godine ćemo započeti s projektom Centra kompetentnosti koji vrijedi otprilike 50 milijuna kuna. Također očekujemo početak radova na zgradi Opće bolnice Bjelovar, kao i na nizu projekata u zdravstvu – objasnio je župan Bajs osvrnuvši se na novitete u proračunu, a to je izgradnja nove Glazbene škole u Bjelovaru koja će se u potpunosti financirati iz županijskog džepa.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs odmah je oštro osudio izjavu vijećnika, a pridružili su mu se i ostali članovi koalicije Primitivan istup HDZ-ova vijećnika šokirao sve tijekom Županijske skupštine I HDZ se odmah ispričao zbog skandalozne izjave svoga vijećnika

Osigurali i novac za mlade

– Uskoro raspisujemo natječaj za gradnju nove Glazbene škole u Bjelovaru, u vrijednosti 20 milijuna kuna i to je samo jedan od projekata koji će u cijelosti financirati Županija. Veseli me i program kojim ćemo s milijun kuna svakoj našoj osnovnoj školi omogućiti dječje igralište. Prvi put u proračunu smo pripremili i sredstva za mlade, za što smo osigurali više od 230 tisuća kuna. Postoji i niz mjera u gospodarstvu, obrtništvu i poljoprivredi. Imamo potpisanih 430 milijuna kuna europskih ugovora, a prije pet godina nijedan nije bio potpisan, stoga to želimo iskoristiti u cijelosti – ističe bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Tvrtka Suvenir Arbor Pozitivan primjer Tvrtka Suvenir Arbor izašla iz predstečajne nagodbe