Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
U jesenskom roku može se popuniti 369 slobodnih mjesta

Novi programi u srednjim školama Osječko-baranjske županije

storyeditor/2024-08-02/viber_slika_2024-05-17_12-57-42-093.jpg
1/4
Foto: Osječko-baranjska županija ŠKOLE kojima je osnivač Županija upisale su 2753 učenika, a 118 učenika pohađat će srednje škole drugih osnivača
Iza nas je još jedna školska godina, a početkom rujna počinje nova, u kojoj se u srednje škole na području Osječko-baranjske županije upisao 2871 učenik

Iza nas je još jedna školska godina, a početkom rujna počinje nova, u kojoj se u srednje škole na području Osječko-baranjske županije upisao 2871 učenik. Škole kojima je osnivač Županija upisala su 2753 učenika, a 118 učenika srednje škole drugih osnivača. Inače, na području županije nalazi se 30 srednjih škola, pri čemu je Osječko-baranjska županija osnivač njih 26, a četiri škole imaju drugog osnivača. Oni koji se nisu uspjeli upisati u ljetnom roku imaju prilike na jesenskom roku popuniti 369 slobodnih mjesta, od čega 317 u županijskim školama, odnosno 52 u školama drugog osnivača.

Popunjena sva upisna mjesta

Tri su škole u kojima su popunjena sva upisna mjesta gimnazijskog programa, u I. gimnaziji Osijek (program opće gimnazije – popunjena 132 upisna mjesta), Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice (program opće gimnazije – popunjeno 48 upisnih mjesta) te Srednjoj školi Donji Miholjac (program opće gimnazije – popunjena 24 upisna mjesta). Također, sva su mjesta popunjena i u sljedećim strukovnim školama kojima je osnivač Osječko-baranjska županija: Elektrotehnička i prometna škola Osijek (8 programa s upisanih 188 učenika), Strojarska tehnička škola Osijek (12 programa s upisanih 168 učenika), Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas", Osijek (3 programa s upisanih 70 učenika) te Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića, Osijek (3 strukovna programa s upisanih 60 učenika). Važno je istaknuti kako su u četiri županijske srednje škole pokrenuti novi programi, odnosno odobreni razredni odjeli.

Tako su u Medicinskoj školi Osijek pokrenuta dva nova programa koja su vrlo tražena: tehničar za očnu optiku (program s 24 upisna mjesta, od kojih su sva popunjena) i program primalje asistentice/asistenta, u kojem je ostalo 1 slobodno mjesto, koje će se popuniti u jesenskom upisnom roku. U Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice otvoren je program medicinske sestre opće njege/medicinskog tehničara opće njege u kojem su popunjena sva 24 upisna mjesta. U I. gimnaziji Osijek odobren je još jedan razredni odjel programa opće gimnazije, koji je popunjen u cijelosti sa 132 upisana učenika tako da škola sada ima ukupno 7 razrednih odjela opće gimnazije, od kojih je jedan za sportaše. U Graditeljsko-geodetskoj školi Osijek odobreno je još jedno razredno odjeljenje arhitektonskog tehničara tako da su ukupno 2 razredna odjeljenja popunjena u cijelosti s 40 učenika.

VELIKI napori u Županiji se ulažu i u niz drugih obrazovnih aktivnosti
Foto: Osječko-baranjska županija VELIKI napori u Županiji se ulažu i u niz drugih obrazovnih aktivnosti

– Osječko-baranjska županija kao osnivač srednjih škola poduzima niz mjera i aktivnosti kako bi omogućila što kvalitetnije uvjete rada za učenike i nastavnike, osigurala prehranu i prijevoz učenika te ispunila pedagoške i ostale pretpostavke za visoki standard u svim školama. Korak u tom smjeru je i pokretanje novih programa koji su prijeko potrebni u našoj lokalnoj sredini, poput onih u Medicinskoj školi u Osijeku ili u Srednjoj školi u Našicama. Cijelo vrijeme osluškujemo potrebe na tržištu rada i očito je da za obrazovanje medicinskih sestara i tehničara nisu bila dovoljna tri odjeljenja u Osijeku, pa nam je nakon zahtjeva upućenom resornom ministarstvu odobreno novo odjeljenje u Našicama. Riječ je o deficitarnom zanimanju ne samo u našoj županiji već i u cijeloj Hrvatskoj, a s obzirom na dvije bolničke ustanove, Dom zdravlja, Nastavni zavod za javno zdravstvo OBŽ-a, domove za stare i nemoćne te niz drugih ustanova zdravstvene i socijalne skrbi u kojima postoji potreba za medicinskom strukom, ne sumnjam da će se mladi ljudi koji se obrazuju u našim srednjim školama vrlo lako snaći na tržištu rada – kazao je obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić.

Kontinuirana ulaganja

Dodao je kako Županija velike napore ulaže i u niz drugih obrazovnih aktivnosti, poput sufinanciranja programa prekvalifikacija organiziranih u okviru dva Regionalna centra kompetentnosti koja se nalaze u Osječko-baranjskoj županiji, onog u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek te onog u Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek. Time se osigurava dugoročna korist za mnogobrojne tvrtke i investitore, poput američkog Jabila, a kojima treba upravo stručan i kvalificiran kadar. Osječko-baranjska županija nastavit će, kaže Lukić, s ulaganjima u obrazovni sustav, ali i osluškivanjem potreba tržišta rada. 

storyeditor/2024-08-04/Snimka_zaslona_2024-08-03_001743.png Projekt koji će značajno doprinijeti ravnopravnosti u pristupu kvalitetnom odgoju i obrazovanju 30.000 eura za školu engleskog i Male tamburaše storyeditor/2024-08-01/Solari_1.jpg Već su postavljeni na više javnih objekata na području grada Radi se na postavljanju solarnih panela i fotonaponskih elektrana storyeditor/2024-08-02/bacic-butkovic-260724-24.jpg Jedinicama lokalne samouprave Bačić uručio ugovore vrijedne više od 400.000 eura