Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Istok Hrvatske uz novu će regionalnu podjelu napokon postati ravnopravniji

Novim rješenjem najviše će profitirati slavonski gospodarstvenici

1/2
Foto: Davor Javorović/PIXSELL/Ilustracija
Dosadašnja podjela bila je na dvije regije, Kontinentalnu i Jadransku, a datira iz 2012. godine

Hrvatska će u budućnosti biti podijeljena na četiri statističke regije. Jedna od njih bit će Grad Zagreb kao izdvojena regija, a druga, kao i dosad, jadranska Hrvatska. Razlika između dvije ponuđene varijante koje su još uvijek na stolu jedino je u tome što središnja Hrvatska u jednoj udružuje svoje snage sa sjevernom Hrvatskom kao trećom regijom, a u drugoj se priklanja četvrtoj, istočnoj Hrvatskoj.

Veleučilište Slavonski Brod brodsko Veleučilište Uskoro studiji iz STEM područja na engleskom jeziku

Zaključeno je to na sastanku premijera Vlade Andreja Plenkovića i resorne ministrice Gabrijele Žalac s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina te predsjednicima nadležnih odbora Hrvatskog sabora u Zagrebu, kojemu je prisustvovao i brodsko-posavski župan Danijel Marušić. Konačnu odluku o novoj statističkoj podjeli Hrvatske Vlada bi trebala donijeti do početka idućeg mjeseca.

Nova regionalna karta

Dosadašnja podjela na dvije regije, kontinentalnu i jadransku, koja datira iz 2012. godine, u neravnopravan je položaj dovodila slabije razvijene i ratom pogođene dijelove zemlje, pri čemu je posebno oštećena bila Slavonija. Naime, slavonske županije, među kojima i Brodsko-posavska, bile su u istom položaju kao i Grad Zagreb. Time je u povlačenju potpora uzimana u obzir “jednaka razvijenost” tih dijelova Hrvatske, što nikako nije točno. Od nove podjele najviše bi trebali profitirati slavonski gospodarstvenici s obzirom na to da visina dozvoljenih regionalnih potpora ovisi o gospodarskoj snazi, odnosno vrijednosti BDP-a pojedine statističke regije u odnosu na prosjek cijele Europske unije.

Foto: Brodsko-posavska županija

Pametne škole prekogranična suradnja Sve više pametnih škola u Brodskoj i Tuzlanskoj županiji

Premijer Plenković objasnio je kako je Vlada u procesu razmatranja novog prijedloga podjele prostornih jedinica te kako je na inicijativu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije angažiran Institut za razvoj i međunarodne odnose kako bi se napravila moguća rješenja.

– Na temelju stručnih procjena i stečenog iskustva iz proteklih šest godina želimo donijeti odluku kako će buduće NUTS 2 regije izgledati, trasirati novu regionalnu kartu potpora i povezati podjelu prostornih jedinica s najvećim dijelom buduće financijske perspektive između 2021. i 2027. godine – rekao je Plenković.

HZZ Brodsko-posavska županija I do 2000 manje nezaposlenih

Velika šteta za Slavoniju

Župan Danijel Marušić po povratku u Slavonski Brod izrazio je zadovoljstvo ponuđenim rješenjem. On je naglasio da je dosadašnja podjela na dvije regije nanijela veliku štetu cijeloj Slavoniji, a posebno Brodsko-posavskoj županiji.

– Bit svih fondova Europske unije jest ujednačen razvoj kako bi manje razvijeni mogli sustići razvijenije krajeve. Ovakvom, novom podjelom dogodit će se da budući ulagači u naša područja mogu dobiti veće potpore, što će izravno potaknuti ulaganja. Upravo na taj način će se i postići ono čemu bi statističke regije trebale služiti – jače razvijanje gospodarstva na nerazvijenim područjima te njihov napredak kako bi se što više približile, pa i izjednačile s razvijenima – istaknuo je Marušić.

Zgrada Digitalizirat će 50 tisuća listova U Brodskoj županiji počelo skeniranje dozvola za gradnju Brodska bolnica Župan Marušić na Novu godinu obišao bolnice i čestitao rodiljama U N. Gradiški lani pet beba više, u Brodu 17 manje u odnosu na 2017.