Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Počela energetska obnova još 35 županijskih objekata

Novo ruho za Opću bolnicu Našice, dva doma za stare i nemoćne te 30 školskih zgrada

1/3
Foto: Osječko-baranjska županija
Ušteda na energentima na godišnjoj razini za završenih 19 zgrada iznosit će oko 2,8 milijuna, a za novih 35 objekata još oko četiri milijuna kuna, što su znatna sredstva koja je dosad za održavanje izdvajala Županija

Energetska obnova zgrada 19 osnovnih i srednjih škola, kojima je osnivač Osječko-baranjska županija, završena je prije mjesec dana, a ujedno je počela obnova još 30 školskih objekata, kao i domova za starije i nemoćne osobe u Osijeku i Belom Manastiru, zdravstvenih stanica Magadenovac i Budimci te Opće bolnice Našice. Vrijednost završenih projekata je 62 milijuna, a novih gotovo 117 milijuna kuna. Sve projekte sa 60 posto sredstava financira Europska unija, a ostala sredstva osigurana su iz državnog proračuna putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te iz županijskog proračuna.

U posebnoj gostima se nudi obilazak starog podruma iz 1526. u Kneževim Vinogradima ulaznica “2 u 1” Posjet Kopačkom ritu i obilazak vinskog podruma

Golema ušteda

– Završili smo jedan ciklus energetske obnove objekata kojima je županija osnivač, govorimo o osnovnim i srednjim školama, domovima zdravlja i domovima za stare i nemoćne, a odmah smo pokrenuli novi, još većeg opsega i dvostruko veće vrijednosti. Najveća završena investicija je zgrada Graditeljsko-geodetske škole u Osijeku čija je obnova vrijedna više od 10 milijuna kuna. Od novih projekata najveći je osječki Dom za stare i nemoćne, gdje će se obnoviti sve tri zgrade, a investicija je vrijedna više od 12 milijuna kuna. Svi bi objekti trebali biti završeni do 2021. godine. Za pripremu i provedbu projekata zadužen je županijski Upravni odjel za investicije, razvojne projekte i projekte EU – kaže župan Ivan Anušić.

Ušteda na energentima na godišnjoj razini za završenih 19 zgrada iznosit će oko 2,8 milijuna kuna, a za novih 35 objekata još oko četiri milijuna kuna, što su značajna sredstva koja je do sada za održavanje izdvajala Županija.

– Uz ostale korisne učinke energetske obnove, za Osječko-baranjsku županiju kao osnivača bitna je velika ušteda u režijama, struji, grijanju i hlađenju, a ponovno zadržavamo primat u broju i financijskim sredstvima koja su uložena u ove projekte – naglasio je župan.

Županija pomaže i energetsku obnovu višestambenih zgrada "Građanima manji računi i ugodniji život, a gradovima ljepša vizura"

– Osim toga što smo učinili ugodniji boravak u školi i održavanje same nastave, kao i rad nastavnom i ostalom osoblju, od derutnog stanja smo spasili značajan broj javnih objekata. Pojedini objekti bili su stariji od 60 godina, a najstariji čak 90 godina. Proteklih 20-30 godina bilo je vrlo malo investicija u održavanje samih objekata, koji danas, nakon obnove, izgledaju zaista reprezentativno – navodi pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i projekte EU Nataša Tramišak. Dodaje kako je Osječko-baranjska županija jedna od rijetkih koja je projekte završila u predviđenom roku, s obzirom na nedostatak građevinskih radnika u cijeloj Hrvatskoj. Zadovoljstvo zbog obnovljenih škola iskazali su i ravnatelji i djelatnici.

Bolji uvjeti rada

– Izrazito smo zadovoljni uvjetima za rad koje smo dobili nakon energetske obnove, mogu sa sigurnošću reći da kao škola možemo stati uz bok puno novijim i modernijim školama u Hrvatskoj – ističe Danijel Slobođanac, ravnatelj OŠ Milka Cepelića iz Vuke.

Voditeljica praktične nastave u Graditeljsko-geodetskoj školi u Osijeku Mioš kaže kako je obnova njihove škole bila najkompleksnija.

Završena je energetska obnova zgrada 19 osnovnih i srednjih škola čiji je osnivač županija Osječko-baranjska županija najuspješnija u projektima energetske obnove Energetska obnova mijenja uvjete školovanja i zapošljava građevinare

– Naša je škola sagrađena prije 40 godina i zaista je trebala nova ulaganja. Uloženo je više od 10 milijuna kuna, a rezultat toga je ušteda toplinske energije od čak 82 posto – kazala je ona.

Ukupan iznos ta 54 projekta je 178,934.228 kuna, a sudeći po intenzitetu kojim županija prijavljuje i realizira projekte energetske obnove, očekivati je da će i ove godine u Slavoniju doći Godišnja nagrada za zelenu gradnju i održivi razvoj "Obnovimo Hrvatsku".

u aGENCIJAMA koje već nekoliko godina prodaju putovanja u Slavoniju kažu da su gosti oduševljeni i da mnogi ponavljaju posjet Festival Dunava: Osječko-baranjski župan Ivan Anušić u goste pozvao Zagrepčane i Primorce Pet dana u Slavoniji košta kao dan na Hvaru