Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
U Pleternici sve spremno za značajan događaj

Novost devetnice Gospi od Suza bit će dokumentarni film o svetištu

Foto: Grad Pleternica
U marijanskom svetištu Gospe od Suza obilježava se spomen na reljefni kip Gospe koja je 1953. plakala četiri dana u kući obitelji Ianusso u Siracusi na Siciliji

Iako je Pleternica tijekom godina postala poznata po nizu poznatih osoba, manifestacija i projekata, devetnica Gospi od Suza postala je nadaleko poznata i svojim značajem prešla je granice ne samo grada i županije nego i cijele Hrvatske. Prema planovima, devetnica Gospi od Suza i ove godine započinje 23. kolovoza i trajat će do 31. kolovoza.

Partnerski odnos Pleternice i Pakraca Odobrena sredstva za gradnju i opremanje Muzeja bećarca

Epidemiološke mjere

U tih osam dana Pleternicu, koja broji oko 10.000 stanovnika, posjeti i više od 100.000 građana iz cijele Hrvatske, ali i dijaspore. Samo zadnjeg dana devetnice u Pleternici se okupi i do 40.000 građana. Vrhunac će biti 31. kolovoza kada će u završnoj večeri biti održana procesija sa svijećama. Ipak, zbog epidemije koronavirusa i svih epidemioloških mjera ove godine očekuje se manje hodočasnika.

– Trenutačno nitko ne zna koliko će hodočasnika tih dana posjetiti Pleternicu, ali mi se kao Grad pripremamo da sve bude organizirano i spremno. U organizaciju je uključena cijela gradska uprava, ali i sve gradske tvrtke jer drukčije nije moguće organizirati i provesti jednu ovakvu manifestaciju. Ponosni smo na to kako smo svih prošlih godina organizirali devetnicu, ali se unatoč tome trudimo da svake godine bude sve bolje i kvalitetnije – rekla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Prvi put iz gradskih izvora Poljoprivrednicima potpore za kupnju strojeva i opreme

Uz obimnu organizaciju pripremljen je i niz raznih sadržaja tijekom svih dana devetnice. Ove godine obilježava se i 750 godina grada Pleternice što je velika i značajna obljetnica. Ipak, najveća novost ovogodišnje devetnice Gospi od Suza bit će promocija dokumentarnog filma o devetnici i svetištu. Dokumentarac od 40-ak minuta izradili su tvrtka Videonica i redatelj Alen Kocić koji su stvorili trajni zapis o svetištu i tome koliko ono znači za Pleternicu i sve njezine građane.

– Za nas je to velika stvar, a mislimo da naše svetište svakako zaslužuje da o njemu bude snimljen dokumentarni film. Planiramo da poslije premijere, koja će biti održana u našoj multimedijskoj dvorani, dokumentarni film prikazujemo svake večeri tijekom devetnice kako bi što više građana imalo priliku vidjeti ga – istaknula je Jozić.

Reljefni kip Gospe

Dodaje i kako dokumentarni film govori o svetištu sve od Drugoga svjetskog rata, kada je srušena župna crkva i ubijen župnik. Dalje govori o pleterničkom svećeniku Ljudevitu Petraku koji je u Pleternici bio župnik od 1944. pa sve do 1994. godine i koji je još 1955. godine održao prvu devetnicu Gospi od Suza.

Obrađeno je i novo vrijeme svetišta, odnosno zalaganje biskupa Antuna Škvorčevića i župnika Antuna Ćorkovića koje je rezultiralo da 2005. godine Gospa od Suza bude proglašena svetištem.

Projekt vrijedan 9 milijuna kuna sufinancira Europska unija Počela gradnja nove tržnice s otvorenim i zatvorenim dijelom u centru grada

U marijanskom svetištu Gospe od Suza obilježava se spomen na reljefni kip Gospe koja je 1953. godine plakala četiri dana iznad bračnog kreveta obitelji Ianusso u Siracusi na Siciliji.

Znanstvena analiza potvrdila je da se radi o ljudskim suzama, a dva mjeseca nakon toga čuda liječnička komisija otkrila je 300 znanstveno neobjašnjivih ozdravljenja. Sirakuški biskup je 1958. godine pleterničkoj župi darovao blagoslovljenu sliku Gospe od Suza i vatu kojom je dotaknut čudotvorni reljef.