Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Projekt vrijedan 9 milijuna kuna sufinancira Europska unija

Počela gradnja nove tržnice s otvorenim i zatvorenim dijelom u centru grada

1/12
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Kamen temeljac za modernu tržnicu položila je gradonačelnica Antonija Jozić

U Pleternici je položen kamen temeljac za dugoočekivani projekt gradnje Gradske tržnice. Za projekt su odobrena bespovratna sredstva iz Europskog fonda za ruralni razvoj u iznosu od 7,4 milijuna kuna. Izvođač radova je požeška tvrtka Presoflex gradnja.

Važan projekt za stanovnike Zagrađa, Bučja i Brodskog Drenovca Osigurana početna 2 mil. kuna za gradnju sustava odvodnje u graničarskom kraju

Nositelj ovog gotovo 9 milijuna kuna vrijednog projekta je Grad Pleternica, a njegova realizacija omogućit će stvaranje nove infrastrukture. Grad će time postati atraktivniji, potaknut će se razvoj ruralnog turizma, a poljoprivrednici će na tržnici dostojnoj 21. stoljeća dobiti mogućnost nastavka vrijednog i požrtvovnog rada na plodnoj slavonskoj zemlji.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Stara tržnica srušena

– Nova tržnica donijet će bolje uvjete plasmana proizvoda naših proizvođača. Tržni dan u Pleternici oduvijek je bila samo srijeda, a sada ćemo, nadam se, dodatnim interesom poljoprivrednih proizvođača postići da tržnica više ne radi samo srijedom, nego barem još jedan dan u tjednu – kaže gradonačelnica Antonija Jozić.

Nova, moderna gradska tržnica nalazi se u centru grada. Imat će otvoreni i zatvoreni dio, s tim da će i otvoreni dio biti natkriven. Za kupce koji žele kupiti proizvode vrijednih poljoprivrednika pleterničkog kraja bit će osigurana sva potrebna infrastruktura, od parkirališnih mjesta i pristupne ceste do ograde i rasvjete.

Promjena na čelu udruge Antonija umjesto Katarine, festival Cvjetići glazbe ide dalje

– U okviru zatvorenog dijela tržnice želimo osigurati prostor koji bi se koristio cijeli tjedan i koji bismo stavili na raspolaganje našoj pleterničkoj agroturističkoj zadruzi “Pleternička korpa”. Ta zadruga okuplja poljoprivredne proizvođače koji su svojim proizvodima poput vina ili piva usmjereni i prema turizmu. Vjerujem da je to još jedna dodatna vrijednost naše tržnice – ističe gradonačelnica.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Treba reći da je Pleternica i prije imala tržnicu. Ona se nalazila na mjestu današnjeg Trga bećarca, no bila je derutna i nije imala uvjete za prodaju, pa je po dobivanju sredstava za obnovu gradskoga trga kroz europski projekt “Kulturna ruta bećarca i gange” srušena. Grad je tada već imao kompletnu tehničku dokumentaciju i građevinsku dozvolu za gradnju nove tržnice i odmah se prijavio na prvi natječaj iz Programa ruralnog razvoja, ostvarivši maksimalnu potporu od 7,4 milijuna kuna.

"Mali dom kulture" KUD-u Svilenka 750.000 kuna nepovratnih sredstava EU

Tri nova radna mjesta

– Nakon što se tržnica u cijelosti sagradi, mi ćemo izaći u kontrolu na terenu, obaviti pregled cjelokupne investicije i nakon toga isplatiti preostalih 50 posto sredstava. Također treba spomenuti da će se kroz ovaj projekt otvoriti tri nova radna mjesta – kazala je Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.