Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Nakon četiri godine završena obnova kultnog kutinskog kluba

Novouređena Baraka napokon se vraća na klupsku scenu Hrvatske

Foto: Grad Kutina
U uređenje Barake uloženo je gotovo milijun kuna, a rezultat je 400 kvadrata površine za mlade, među kojima je i koncertna dvorana, prostor za urede udruga, studio za snimanje glazbe...

Obnovljena je Baraka Kutina, klub mladih koji je 90-ih godina zbog svog glazbenog programa privlačio publiku iz cijele središnje Hrvatske, pa i šire. Završeno je kompletno unutarnje uređenje prostora, a tijekom vikenda je u okviru manifestacije Graffiti jam, koju je organizirao KCM – Kulturni centar mladih, uređena i vanjska fasada Barake. U obnovu je uloženo gotovo milijun kuna, no Baraka se sada vraća na kulturnu scenu.

radovi Ulica Kutinska lipa dobiva novi nogostup

Predizborno obećanje

– Njeno uređenje bilo je predizborno obećanje naše koalicije i mi smo sada to obećanje i ispunili. I zadovoljan sam što se Baraka vratila. Po tom alternativnom klubu Kutina je bila nadaleko poznata i uređenjem Barake Kutina ponovo otvara vrata cijelom svijetu – rekao je kutinski gradonačelnik Zlatko Babić.

– Prvo smo riješili imovinsko pravne odnose, zatim smo napravili na Baraci grube radove, sredili krovište, izmijenili stolariju, obavili unutarnje uređenje zidova. Prije toga smo izradili projektnu dokumentaciju. Stari dio objekta smo srušili, a sad smo dobili jedan stabilni objekt koji je potpuno uređen i ima sve uvjete za dobivanje dozvole za rad. Elektroinstalacije su atestirane, sanitarije uređene, grijanje je tu, sve je u redu. Pristupili su mladi i vanjskom uređenju okoliša i izradi grafita – detaljizirao je gradonačelnik istaknuvši kako je mladima Kutine za održavanje javnih događanja sada na raspolaganju oko 400 kvadrata prostora.

Predstavljeno idejno rješenje, uskoro glavni projekt, pa kreće i gradnja Spomen-park sudionicima Domovinskog rata gradio bi se na središnjoj točki groblja

– No važno je i da će mladi imati tu svoje urede, studio za sviranje glazbe i druge sadržaje. S ovim prostorom oni će se moći javiti na razne EU natječaje, na nekima su već i sudjelovali.

Polazišna točka mnogih

Raduje me da će Baraka opet biti klub mladih prepoznatljiv u ovom dijelu Hrvatske i nadam se da će vratiti joj staru slavu iz 90-ih kada su ovdje svirali mnogi koji su kasnije razvili velike karijere – zaključio je Zlatko Babić.

Projekt od 16 milijuna kuna Kutina uz reciklažno dvorište gradi sortirnicu otpada u suradnji s osam drugih općina i gradova

– Od 2017. traju radovi, a sada su završeni. Sve su instalacije sređene, vodovod i kanalizacija je sređena, vatrodojava , muški, ženski, invalidski WC, sviraonica, backstage, bina, prostor za opremu bendova, uređen je studio za snimanja... Još preostaju neki vanjski radovi, poput ograde i sličnoga – rekao je Mišel Novosel, voditelj projekta obnove Barake.