Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Predstavljeno idejno rješenje, uskoro glavni projekt, pa kreće i gradnja

Spomen-park sudionicima Domovinskog rata gradio bi se na središnjoj točki groblja

Foto: Grad Kutina
Idejno rješenje prezentirao je arhitekt dr. Nenad Lipovac sa sinom, a prezentaciji je nazočio i gradonačelnik Zlatko Babić

Prezentirano je idejno rješenja Spomen-parka sudionicima Domovinskog rata u Kutini. Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić rekao je da je Kutina dala veliki obol u Domovinskom ratu u kojem su izgubljeni mnogi životi, stoga grad mora imati dostojno mjesto za odavanje počasti hrvatskim braniteljima.

Projekt od 16 milijuna kuna Kutina uz reciklažno dvorište gradi sortirnicu otpada u suradnji s osam drugih općina i gradova

U znak sjećanja

Godinama se počast odavala kod Krunice s križem, spomenika podignutog u čast hrvatskim domobranima, no svi se slažu da je potrebno izgraditi spomen obilježje vezano uz Domovinski rat i znak sjećanja na sve sudionike i poginule hrvatske branitelje.

– Grad je usvojio Detaljni plan uređenja čime je učinjen veliki korak k uređenju cjelokupnog groblja za razdoblje od 30-tak godina – rekao je Krešimir Lenić, direktor Komunalnih servisa Kutina.

– Spomen-park radimo već tri godine i u suradnji s Koordinacijom branitelja i nakon više razgovora došli smo do zaključka da bi najbolje rješenje bilo ova središnja točka na groblju koja bi spajala stari i novi dio groblja i to bi bio dio nastavka novih sadržaja na groblju koji uključuje kosturnicu na jugu, dva niza kolumbarija, park branitelja i na kraju židovsko groblje – objasnio je Krešimir Lenić.

Dodatna sredstva zbog dobrih rezultata LAG-u Moslavina još dva milijuna kuna

Idejna rješenja predstavili su renomirani arhitekt prof. dr. Nenad Lipovac s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i njegov sin, arhitekt Leon Lipovac, koji imaju iskustva u gradnji ovakvog tipa objekata. Mjesto koje je detaljnim planom uređenja osmišljeno za tu namjenu nalazi se točno u središnjoj točki groblja, na čistini prije parcele židovskog groblja s kojeg se pogled proteže na istočne brežuljke, a na koje će se moći doći s više strana.

– Rješenje je to koje će zadovoljiti sve zahtjeve moderne arhitekture i hortikulture. Bit će to mjesto pijeteta, mjesto kontemplacije i svi koji su nekoga izgubili u Domovinskom ratu moći će otići na to mjesto u obliku kruga koji, među ostalim, simbolizira i zagrljaj – rekli su arhitekti.

Završeno reciklažno dvorište u Kutini Na 2000 kvadrata građani sada mogu besplatno odložiti 48 vrsta korisnog otpada

Aplicirali na ministarstvo

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić izrazio je nadu da će brzo pristupiti i izradi glavnog projekta, nakon čega će se znati i troškovnik.

– Za izradu glavnog projekta mi smo aplicirali na Ministarstvo hrvatskih branitelja, no trenutačno je sve na čekanju. No nadamo se da će projekt proći u Ministarstvu branitelja i ako ga ne budemo realizirali ove, realizirat ćemo ga iduće godine – zaključio je gradonačelnik Kutine.