Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
ZBIRKA SAJKO

Novska u petak dobiva prvi muzej

Novska: Uređenje Zavičajnog muzeja sa zbirkom obitelji Sajko
1/9
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Ovo je ispunjenje mog životnog sna. Želja mi je bila kad sam sve to skupljao da sve to netko naslijedi, a sad kad znam da će zbirka biti očuvana, a i da će moj sin nastaviti brinuti se o tome, srce mi je na mjestu, kaže Živko, jedan od kolekcionara

Novska od sutra napokon ima svoj muzej,  prvi u povijesti ovog područja. Vrata prvoga novljanskog gradskog i zavičajnog muzeja otvaraju se u petak, 27. rujna u 18 sati.

FESTIVAL ZA DJECU Robot Viktorija će zaplesati uz melodiju pjesme 'Novska je moj grad'

- Novska napokon ima svoj muzej, svoju zavičajnu zbirku nastalu iz muzejske zbirke Sajko, Živka i Željka Sajka, naših kolekcionara koji već šest desetljeća skupljaju, čuvaju i konzerviraju našu novljansku baštinu i baštinu zapadnoslavonskog kraja. Nakon godinu dana priprema u petak otvaramo Muzejsku zavičajnu zbirku grada Novske, smještenu u Pučkom otvorenom učilištu gdje je od sada muzej i stalni postav zbirke Sajko – kazuje gradonačelnik Novske Marin Piletić dodavši kako će od sada, po zakonu, sve ono što će se u budućnosti nalaziti prilikom arheoloških istraživanja na novljanskom području završavati u ovom muzeju. 

- Osnova zbirke je zbirka Sajko, ali će muzej otkupljivati nalaze i građu od drugih kolekcionara. Isto tako u muzejskoj zbirci moći će se i pogledati stalni postav prve novljanske kotarske ljekarne iz 1891. koja je u potpunosti obnovljena - dodao je Piletić.

Zbirka Sajko životno je djelo 86-godišnjeg Živka i njegova 53-godišnjeg sina Željka koji su predmete skupljali desetljećima. Željko je i zapsolenik muzeja.

povećat će se i sigurnost u prometu HŽ i Auto promet Sisak dogovorili integrirani prijevoz

- Ovo je ispunjenje mog životnog sna. Želja mi je bila kad sam sve to skupljao da sve to netko naslijedi, a sad kad znam da će zbirka biti očuvana, a i da će moj sin nastaviti brinuti se o tome, srce mi je na mjestu - rekao nam je Živko.

Stalni postav obuhvatit će dvjestotinjak odabranih predmeta, od prapovijesti do Domovinskog rata. Zbirka Sajko broji gotovo 5000 različitih predmeta od kojih je polovina popisana i otprije tri godine postala kulturno zaštićeno dobro RH.