Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Projekt “ZAŽELI pomoć u kući”

O 184 starije osobe brine se 46 žena

Zaposlenim ženama predano je 46 bicikala za potrebe posla
Foto: Osječko-baranjska županija
Projekt je vrijedan 8,625.858 kuna, a riječ je o bespovratnim sredstvima u stopostotnom iznosu. Sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda

Osječko-baranjska županija od 14. prosinca lani provodi projekt “ZAŽELI pomoć u kući – Osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada”, na kojem je preko domova za starije i nemoćne osobe Osijek i Beli Manastir zaposlila 46 žena tijekom 24 mjeseca. Zaposlene žene brinu se o 184 starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju na području općina Antunovac, Vladislavci, Darda, Draž i grada Belog Manastira.

PROMJENE Novi proračun Osječko-baranjske županije bit će znatno drukčiji

Projekt je vrijedan 8,625.858 kuna, a riječ je o bespovratnim sredstvima u stopostotnom iznosu. Sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda. Osječko-baranjska županija iz projektnih sredstava osigurala je 46 bicikala koji su predani novozaposlenim ženama, a koji im olakšavaju pružanje usluge potpore i podrške krajnjim korisnicima. Nabavljene su i osnovne higijenske potrepštine i deterdženti za potrebe korisnika.

Druga aktivnost koju se planira provesti tijekom 2020. jest obrazovanje, odnosno osposobljavanje žena, a dobiveni certifikat omogućit će im lakši pristup tržištu rada jer će stečene kompetencije i kvalifikacije biti dodane u e-radnu knjižicu.

Županiji darovana zgrada Hospicij Babindub bit će mjesto podrške, brige i pomoći bolesnima

Kroz ovaj će projekt, dakle, zaposlene žene steći dodatno radno iskustvo, a pružanjem usluga pomoći i podrške krajnjim korisnicima unapređivat će svoja znanja, razviti praktične vještine i radne navike te profesionalni pristup starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju, čime će povećati svoju konkurentnost na tržištu rada. Žene će također kroz radno iskustvo jačati svoje socijalne vještine i proširiti mrežu kontakata, što je od velike važnosti za lakši pristup tržištu rada u budućnosti, ali i preduvjet za snažniju motivaciju i aktiviranje pri traženju posla, odnosno za jaču socijalnu uključenost. S druge strane, pružanjem pomoći krajnjim korisnicima pridonosi se prevenciji njihove prerane institucionalizacije, poboljšanju kvalitete njihova života i bolje socijalne uključenosti.