Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Okrugli stol za Međunarodni dan civilne zaštite

O rizicima od poplava, ali i epidemijama

Foto: Osječko-baranjska županija
U organizaciji osječkog Područnog ureda civilne zaštite i Osječko-baranjske županije održan je okrugli stol pod nazivom "Klimatske promjene – izazovi za civilnu zaštitu"

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana Civilne zaštite u organizaciji osječkog Područnog ureda civilne zaštite i Osječko-baranjske županije održan je okrugli stol pod nazivom "Klimatske promjene – izazovi za civilnu zaštitu".

Osječko-baranjska županija prva pomogla Koncertni klavir za mlade umjetnike

Teme panela bile su upravljanje poplavama na velikim rijekama uvjetovanima klimatskim promjenama, zdravstveni rizici klimatskih promjena, rizici od epidemija, uloga lokalne i područne samouprave u upravljanju rizicima i postizanju održivog razvoja, važnost dokumenata prostornog uređenja za održivi razvoj i prilagodbu klimatskim promjenama u cilju povećanja otpornosti na prijetnje, različita lica ranjivosti na klimatske promjene, ranjive skupine stanovništva i izazovi za društvenu zajednicu.

Sudionike skupa pozdravili su pročelnik Područnog ureda Zvonko Grgec i zamjenik župana Goran Ivanović.

– Poplave su jedna od posljedica klimatskih promjena, a kako živimo uz dvije velike rijeke, rizik je stalan. Opasnost su i suše, koje je puno teže riješiti, ali i drugi izazovi modernog vremena. Protiv prirode se ne može, o čemu svjedoče i veliki požari u Australiji, pa čak i u skandinavskim zemljama što je donedavno bilo nemoguće. Stoga su izuzetno važne ovakve razmjene stručnih iskustava u čemu sudjeluju i čelnici lokalne i regionalne samouprave. Rizik od prirodnih katastrofa uvijek postoji, a ako nismo spremni, teško ćemo naći odgovore na te izazove – rekao je zamjenik župana. 

Županija od 2017. provodi energetsku obnovu zgrada vrijednu 178,9 milijuna kuna Europskim novcem obnovit će se sve školske zgrade