Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Šibensku znamenitost u prvih desetak dana posjetilo više od 2000 gostiju

O Tvrđavi sv. Nikole čut će se u Engleskoj, Austriji, Belgiji, ali i u dalekoj Koreji i Indiji

1/4
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Tvrđavu svetog Nikole sagradili su Mleci koji su njome htjeli obraniti Šibenik od Turaka. Remek-djelo arhitekta Sanmichellija na sreću nikad nije bilo napadnuto

Tvrđava svetog Nikole u šibenskom kanalu svetog Ante nakon obnove i ulaganja postat će, uvjereni su mnogi, svjetska turistička atrakcija. Dva je tjedna prošlo od njezina otvorenja na kojem su uz šibenske domaćine, župana Gorana Pauka bili i ministrica kulture – Nina Obuljen Koržinek, pomoćnik ministra okoliša i energetike Igor Kreitmaye, predstavnik UNESCO-a Giovanni Cappelluzzo, predsjednik Hrvatskog vijeća za kulturna dobra Miljenko Domijan, glavni koordinator Ministarstva kulture Republike Hrvatske kod zajedničkog upisa kulturnog dobra „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17 stoljeća”.

Istra uvrštena među TOP 10 europskih destinacija u 2019. po izboru Lonely Planeta Priznanje Lonely Planeta je potvrda da su investicije podigle konkurentnost istarske regije

Brojni projekti

Tvrđavu je već u prvih desetak dana od otvorenja posjetilo 2000 ljudi, naravno najbrojniji su bili Šibenčani, potom i Splićani i Zadrani, ali i stranci koji su mogli saznati sve o tvrđavi sagrađenoj nakon što je prije petstotinjak godina pao Skradin, a Mleci su baš ovom tvrđavom htjeli obraniti Šibenik od Turaka. Remek-djelo arhitekta Sanmichellija na sreću nije nikad napadnuto, a oni koji dođu posjetiti ponos Šibenčana saznat će sve o povijesti tvrđave s četiri grba, barutanom, otvorima za topove, zatvorom, cisternom, mračnim hodnicima i svime drugim karakterističnim za stalni boravak vojne posade do sedamdesetak ljudi...

Tvrđavu je za sada moguće posjetiti organiziranim brodskim prijevozom sa šibenske rive. Program posjeta traje dva sata i uključuje atraktivnu brodsku vožnju kroz šibenski kanal i obilazak tvrđave uz pratnju educiranog osoblja i multimedijalnog vodiča. Već na brodu podijele se tableti uz pomoć kojih se na samom spomeniku kulture mogu obići i 33 ucrtane točke na kojima se može doznati više o samoj utvrdi i životu vojne posade. Od stranih gostiju tvrđavu su dosad posjetili Englezi, Belgijanci, Česi, Slovaci, Slovenci, Austrijanci, Francuzi, te turisti iz Indije, Koreje, Poljske, SAD-a, Srbije i Rumunjske.

Na Korčuli otvorena Port 9 plaža Na 1600 kvadrtnih metara uređeni su plaža, šetnica, dizalo za osobe s invaliditetom...

– Tvrđava svetog Nikole s područjem Kanala svetog Ante kao buffer zonom, u sklopu međunarodne grupe „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. st.”, uvrštena je 2017. na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Šibenik je tako postao jedini grad u Hrvatskoj i među rijetkima u svijetu koji ima dva spomenika na popisu UNESCO-ove baštine. Danas smo se već naviknuli, ali prije nekoliko godina taj scenarij zvučao je kao znanstvena fantastika. Lani su razriješena sva pravno-imovinska pitanja, potpisali smo ugovor s Ministarstvom državne imovine i preuzeli na sebe obvezu upravljanja ovim područjem u idućih 50 godina. Time su nestale i zadnje administrativne prepreke za pokretanje važnih, još većih projekata, što je i uslijedilo. Ubrzo nakon toga odobren nam je projekt s područja zaštite prirode vrijedan 26 milijuna kuna za uređenje vojarne Minerska. Tim projektom uredit će se krasan posjetiteljski centar u kojem će biti predstavljen prirodni fenomen – Kanal svetog Ante i druga infrastruktura.

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Posjetiteljski centar bit će gotov za godinu-dvije. Istodobno, odobreno je 2,6 milijuna kuna za izradu dokumentacije za kompletnu obnovu Tvrđave svetog Nikole. Dok smo čekali da rezultati tih projekata postanu vidljivi, željeli smo omogućiti sve brojnijim gostima da posjete, istraže i dožive ovo jedinstveno područje. Sanaciju je u najvećoj mjeri financirala Šibensko-kninska županija s oko 4 milijuna kuna. Dodatna sredstva osiguralo je Ministarstvo kulture. Tvrđava je danas sigurna za posjete i zaštićena od devastacije – istaknuli su o projektu iz Šibensko-kninske županije.

U Ranjini dodijeljena priznanja za najbolje primjere ruralnog turizma ‘Zlatna naranča’ Konobi Maha u kojoj su uživali Bill Gates, Tom Cruise, Demi Moore

Zahvala župana

Ravnateljica Javne ustanove Prirode Anita Babačić Ajduk posebno je zahvalila županu.

– Župan Goran Pauk i cijela administracija Šibensko-kninske županije stoje iza nas u ovim projektima od prvog dana. To nije ona deklarativna podrška. Vjerujte mi na riječ, da je bilo tko drugi bio na mjestu župana, sigurna sam da bi kanal i tvrđava i dandanas ostali zapušteni – istaknula je uz zahvalu Ministarstvu zaštite okoliša i Ministarstvu kulture.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk predstavio je tijek aktivnosti koje su prethodile otvorenju i najavio projekte koji slijede.

– Nakon otvorenja šetnice u Kanalu sv. Ante i uvrštenja Tvrđave sv. Nikole na popis zaštićene UNESCO-ove baštine, ovo je još jedan velik korak u revitalizaciji i valorizaciji ovog vrijednog lokaliteta. Sigurni smo da smo na dobrom putu, ali ogroman posao kompletne obnove tek predstoji. Usudim se reći da je ovo naš životni projekt, započeo je prije više od 10 godina a još barem toliko nas čeka kako bismo mogli budućim generacijama ostaviti dio baštine, vrijedan dio povijesti arhitekture kojim će se i oni ponositi, koji je već prepoznat od struke dodjelom UNESCO-ove oznake, a po kojem će grad Šibenik i Šibensko-kninska županija biti prepoznatljivi u cijelom svijetu – zaključio je Goran Pauk.

Bogat program tijekom ljeta u gradu kulture i glazbe Od Gljevstoka i jubilarnog Sajma sela do spektakularnog prikaza opsade i Alke

Nakon prve faze uređenja tvrđave turisti konačno mogu posjetiti tvrđavu s obitelji, kupiti kartu putem interneta te uživati u brodskoj vožnji i pričama vodiča.