Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
jedan od najvećih židovskih blagdana

Obilježavanjem Hanuke Grad šalje poruku zajedništva i poštovanja

Foto: Grad Belišće
– Grad Belišće i Židovska općina Osijek prijateljski su povezani i to prijateljstvo nastavit će se i u budućnosti kroz zajedničke projekte i suradnju –

Hanuka, jedan od najvećih židovskih blagdana, obilježen je u Belišću. Taj blagdan svjetlosti podsjeća nas na čudo koje se dogodilo prije više od 2000 godina, kada je nakon trogodišnjih borbi i progona ponovno posvećen jeruzalemski hram.

Grad Belišće tom je prigodom ugostio predstavnike Židovske općine Osijek. – Grad Belišće i Židovska općina Osijek prijateljski su povezani i to prijateljstvo nastavit će se i u budućnosti kroz zajedničke projekte i suradnju – poručio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Otvaranje romskog društvenog doma Vrijedan 1,5 miilijuna kuna Otvoren romski društveni dom u Bistrincima

Jedan od projekata planiran je za svibanj - za učenike osmih razreda OŠ Ivana Kukuljevića Belišće, koji pokažu izvrsnost iz povijesti, organizirat će se terenska nastava u Auschwitz, najveći koncentracijski logor iz Drugog svjetskog rata, mjesto na kojemu je civilizacija pala ispit iz ljudskosti, mjesto koje bi svaka osoba za života trebala posjetiti i osvijestiti koliko su važne poruke koje šaljemo, kako se ophodimo prema bližnjima, prema onima koji su drugačiji od nas.

Obilježavanjem Hanuke, Grad Belišće u vrijeme došašća šalje, istaknuto je, poruku zajedništva, poštovanja, bogatstva raznolikosti, prijateljstva.

Dragutin Kohn, tajnik Židovske općine Osijek, uručio je predstavnicima Grada Belišća prigodne poklone, a zajedno su položili cvijeće na spomenik obitelji Rosenberg.

Novouređeni vrtić u Belišću Otvorena potpuno rekonstruirana zgrada Dječjeg vrtića “Maslačak” u Belišću Nakon 30 godina novi krov, stolarija, izolacija, podovi...

Uslijedio je svečani kulturno-umjetnički program u Centru za kulturu Sigmund Romberg i paljenje Hanukije. Upaljeno je sedam od ukupno osam svijeća, a čast paljenja svijeća pripala je i gradonačelniku Buriću.

U kulturnom programu nastupilo je Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo ”Matija Gubec” iz Tavankuta s nekoliko izvornih plesova Bunjevačkih Hrvata i blokom tamburaške glazbe te Zagreb klezmer trio, koji su oduševili gledatelje izvedbama klezmera-glazbenog žanra čije su melodije nalik ljudskom glasu.

Nagrada za doprinos turizmu Doprinos turizmu TZ-u Belišće priznanje "Zlatni Interstas"