Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
GAREŠNICA

Obnavlja se knjižnica “Đuro Sudeta”

Knjižnica Đuro Sudeta Garešnica
Foto: Knjižnica Đuro Sudeta Garešnica
Trenutačno je u tijeku preseljenje cjelokupnog fonda gradske knjižnice u prostor bivše trgovine Varteks na Trgu hrvatskih branitelja, a potom kreću radovi kojima će se zgrada knjižnice temeljito obnoviti.

Gradska knjižnica u Garešnici zbog svoje dotrajalosti došla je na red za obnovu. Uskoro će početi radovi na rekonstrukciji zgrade u Nazorovoj ulici u kojoj je smještena Hrvatska knjižnica i čitaonica „Đuro Sudeta“.

Završena energetska obnova zgrade otvorenog učilišta i knjižnice Završena energetska obnova Knjižnica u novom ruhu, korisnike čeka 58.000 svezaka knjiga i građe

Trenutačno je u tijeku preseljenje cjelokupnog fonda gradske knjižnice u prostor bivše trgovine Varteks na Trgu hrvatskih branitelja, a potom kreću radovi kojima će se zgrada knjižnice temeljito obnoviti.

– Riječ je o još jednom projektu Grada Garešnice, a cilj nam je stvoriti kvalitetan i objedinjen knjižnični prostor koji će biti prilagođen za aktivno korištenje svim građanima. Tako želimo obnoviti i razviti kulturnu infrastrukturu na području našega grada te osigurati preduvjete za rast kako kulturne potrošnje tako i aktivne participacije građana u kulturnom životu grada – objasnio je gradonačelnik Josip Bilandžija.

Rekonstrukcija će se izvesti u gabaritima postojeće zgrade koja je sada u jako lošem stanju zbog nakupljene vlage u podrumu koja se proširila zidovima cijele knjižnice te uzrokovala mnogobrojna oštećenja. Radovima će se sanirati podrum kako bi u njemu mogla biti smještena arhiva, kompletno će se urediti te proširiti potkrovlje te će se obnoviti prizemlje.

Napreduje gradnja novog objekta Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovačka knjižnica ima više od 6000 članova, a uskoro se navršava i 145 godina od njezina osnutka

U planu je zamjena drvenih stropova i starog stubišta novim armiranobetonskim konstrukcijama te izvedba novog krovišta. Proširit će se sanitarni čvor, izmijeniti stolarija, a zgrada će dobiti i novu energetsku fasadu, zvučnu izolaciju, podno grijanje, klimatizaciju i LED rasvjetu.