Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Gradonačelnik Ivanović obišao četiri od desetak aktivnih gradilišta u Kaštelima

Obnavlja se vila Nika u Starom, širi se groblje u Kambelovcu i Lukšiću

1/9
Foto: Grad Kaštela
Vila Nika u Kaštel Starom secesijska je građevina koja će nakon obnove imati poslovno-društvenu namjenu. U njoj će se nalaziti kavana u prizemlju, uredi Turističke zajednice i višenamjenska dvorana na prvom katu s pomoćnim prostorijama. Radovi su vrijedni više od 4,5 milijuna kuna

Gradonačelnik Denis Ivanović sa svojim je suradnicima obišao neka od desetak aktivnih gradilišta na području Grada Kaštela kojima se uređuje komunalna infrastruktura ili obnavlja kulturna baština, a koje Grad izravno ili neizravno financira.

Potpisani ugovori o dodjeli stipendija Kaštela dodijelila 123 stipendije, studentima mjesečno 800, a učenicima 400 kuna

Provjerio je kako napreduju radovi na uređenju vile Nika u Kaštel Starom, mrtvačnice u Kaštel Lukšiću, groblja u Kaštel Kambelovcu i Kaštilca u Kaštel Gomilici i bio vrlo zadovoljan viđenim.

U punom sjaju

– Vila Nika u Kaštel Starom iduće godine, nakon obnove, zasjat će punim sjajem. Ova će secesijska građevina imati poslovno-društvenu namjenu.

U njoj će se nalaziti kavana u prizemlju, uredi Turističke zajednice i višenamjenska dvorana na prvom katu s pomoćnim prostorijama. Ukupna vrijednost radova nešto je veća od 4,5 milijuna kuna.

U Kaštel Lukšiću u tijeku je dogradnja mrtvačnice. Dograđuju se sanitarni čvorovi, skladište i hladnjača. Riječ je o projektu u vrijednosti 200.000 kuna, dok se u proširenje groblja u Kaštel Kambelovcu ulaže 9,2 milijuna kuna – rekao je gradonačelnik Denis Ivanović.

Za potrebe proširenja groblja u K. Lukšiću, Grad Kaštela od privatnih je vlasnika otkupio 5197 četvornih metara zemljišta. Ova investicija donijet će novo grobno polje na istoku od postojećeg područja s grobnicama, a u novom polju izgradit će se grobnice koje će imati tri i šest ukopnih mjesta, čime će se ukupno dobiti novih 150 grobnih mjesta. Na novom području uredit će se staze, ogradni zidovi, odgovarajuće zelenilo te osigurati pripadajuća oprema.

U povodu Dana Grada Kaštela Natječaj za dodjelu javnih priznanja Grada Kaštela

Osim toga, u tijeku je gradnja grobnica na dijelu postojećeg groblja u Kaštel Gomilici u što će Grad uložiti više od 580.000 kuna. Planira se 12 grobnica s 45 ukopnih mjesta, a radovi će završiti do polovine ožujka.

Nakon obilaska radova na proširenju groblja gradonačelnik je obišao i već obnovljenu Opatičku kuću u Kaštel Gomilici.

– Objekt je saniran pod nadzorom konzervatora, i to u dvije faze. Najprije je izvedena konstruktivna i građevinska sanacija krovišta, sanacija međukatnih konstrukcija te završni radovi. Osim Opatičke kuće, prije tri godine sanirana je i kula Kaštilac, tako da je ukupno u ovaj objekt uloženo gotovo 3,5 milijuna kuna.

Još aktivnih lokacija

Cijela kula dio je projekta Perpetuum baštine te očekujemo njegovo buduće oplemenjivanje i sanaciju u suradnji s vlasnicima privatnih objekata, a iz sredstava Europske unije – istaknuo je gradonačelnik Ivanović.

Pročelnica Marija Pelivan dodala je da ima još aktivnih lokacija na kojima su u tijeku radovi.

– Radovi u Ulici Koludrovac u Kaštel Štafiliću obuhvaćaju gradnju mreže fekalne i oborinske odvodnje i rekonstrukciju vodoopskrbnog cjevovoda. Vrijednost radova je više od 5,3 milijuna kuna, a sve će biti gotovo do turističke sezone.

KAPITALNI PROJEKTI Počinje obnova tvrđave sv. Ivana, gradi se studentski dom, ulaganja i u gospodarstvo

Također, uređuje se autobusno stajalište na južnom nogostupu uz Cestu dr. Franje Tuđmana u neposrednoj blizini tvrtke Cemex. Završeni su radovi na uređenju ceste na ulazu u grad iz smjera Solina do trgovačkog centra za što je Grad izdvojio više od 4,5 milijuna kuna bez PDV-a, a u ovoj godini raspisat će se natječaj za izvođenje radova na preostalom dijelu do ambulante u Kaštel Sućurcu – najavila je pročelnica Pelivan, dodajući da su završeni radovi na uređenju nogostupa i potpornih zidova u Kaštel Gomilici na postojećoj cesti.