Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Općine Ivanska i Severin proslavile svoj dan

Obnavljaju se ceste, škole, vrtići, a u Severin stiže i širokopojasni internet

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Obje su općine svoj dan proslavile svečanim sjednicama, ali i uz bogat kulturno-umjetnički program

Općine Ivanska i Severin proteklog su tjedna proslavile svoj dan i to u nazočnosti zamjenika župana Nevena Alića. U povodu Dana Općine Ivanska organizatori su pripremili bogat dvodnevni program.

Štete od nevremena Prirodna nepogoda u četiri općine

Održana moto alka

U nedjelju 23. lipnja održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su prethodili 7. Vatrogasni kup i moto alka. Na svečanoj sjednici načelnik Općine Ivanska Željko Mavrin istaknuo je najvažnije projekte provedene u proteklih godinu dana te najavio što se sve planira realizirati u nadolazećem razdoblju.

– U sklopu programa ‘Zaželi’ u kojem sudjelujemo kao partner s Bjelovarsko-bilogorskom županijom radi 10 žena pomažući u kućnim poslovima našim sumještanima starije životne dobi. Od prosinca se provodi projekt „Dobar dan vrtiću“ vrijedan 750.000 kuna u sklopu kojeg je zaposlen jedan odgajatelj i jedan voditelj projekta. Obnavljaju se i održavaju nerazvrstane ceste i poljski putevi. Djelomično je obnovljen i mjesni dom u Babincu, a u tijeku je i dovršetak uređenja mrtvačnice u Staroj Ploščici. Planiramo dovršetak uređenja društvenog doma u Babincu, rekonstrukciju i opremanje Dječjeg vrtića “Ivančica” u iznosu od milijun i pol kuna koje smo dobili od Fonda. Za nekoliko dana bit će završena cesta prema Kozlanima u vrijednosti 2,5 milijuna kuna. Potpisali smo sporazum s Bjelovarsko-bilogorskom županijom za asfaltiranje ceste prema Gornjoj Petričkoj po modelu pola-pola, za što je raspisan i natječaj.

bespovratna sredstva Dvije općine dobile više od milijun kuna za osposobljavanje sommeliera

Asfaltirat će se i cesta prema Samarici te ovim putem zahvaljujem županu i Županiji na odličnoj suradnji – istaknuo je načelnik Mavrin.

Svoj su dan obilježili i u općini Severin i to program koji je počeo Carp Cupom u ribolovu ŠRD-a „Slavija“ Severin. Nastavio se u nedjelju natjecanjem u gađanju glinenih golubova, a istoga dana održana je i svečana sjednica DVD-a Severin. Okupljenima se obratio i zamjenik župana Neven Alić.

– U vašoj općini energetski je obnovljena područna škola Severin. Riječ je o projektu čija je ukupna ugovorena vrijednost iznosila 914.000 kuna. No budući da je riječ o starom i neadekvatnom objektu bili su potrebni i radovi koji nisu bili obuhvaćeni europskim projektom.

Načelnicima dodijeljene odluke o sufinanciranju Općine povukle sredstva: za 15 projekata komunalne infrastrukture četiri milijuna kuna

Stoga je Bjelovarsko-bilogorska županija uložila sredstva u iznosu od 360.000 kuna. Također, Županija je opremila školu novim namještajem i to u iznosu od 86.525 kuna. Kada se zbroje svi izvedeni radovi, dolazimo do brojke od 1,4 milijuna kuna koliko je uloženo u temeljitu obnovu Područne škole Severin. Kruna cjelokupnog projekta bit će dječje igralište koje će se u cijelosti rekonstruirati. Zatim, Općina Severin jedna je od Općina s područja županije koje su uključene u projekt razvoja infrastrukture širokopojasnog interneta, a čiji je nositelj Bjelovarsko-bilogorska županija – naglasio je zamjenik župana Alić na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u Severinu.

BBŽ provodi 80 projekata EU

Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija trenutačno provodi 80 europskih projekata ukupne vrijednosti pola milijarde kuna kojima nastoji podići standard i kvalitetu života stanovnika županije pa je s obzirom na tu činjenicu zamjenik Alić poželio općinama uspješnu realizaciju projekata u tijeku.

Željko Matanović mjere Novorođenoj djeci 5000 kuna od općine